ekologisk cava

Ekologisk cava

Sedan ett par år tillbaka är cava en av de populäraste utmanarna till fransmännens champagne. Många menar att cavan är i en klass för sig eftersom den framställs enligt samma stränga regler som sin franska släkting, men samtidigt tillåter man större geografisk variation och fler druvor att utgå ifrån. Det gör att cava kan ha en stor variation när det gäller slutprodukt, men man kan alltid lita på att den håller en mycket hög lägsta nivå kvalitetsmässigt.

Precis som med många andra produkter så har också krav börjat ställas på vin när det gäller hållbar framställning. Spanska vinproducenter har ett visst försprång eftersom man sedan ett par decennier tillbaka har en stor andel ekologiska odlingar. Detta gäller framför allt i Katalonien, där merparten av all cava produceras.


Kataloniens ekologiska cava

Av Spaniens alla vinodlingar så uppfyller en dryg fjärdedel av dem kraven för att klassas som ekologiska. Det gör Spanien till etta i världen när det gäller ekologisk vinproduktion.

Om vi siktar in oss på Katalonien så är motsvarande siffra strax under femtio procent, vilket gör regionen till exceptionell när det gäller vinproduktion med minimal påverkan på miljön.


Penedès

Landskapet Penedès är sedan 1800-talet det område där den största delen av vinodlingen och övrig produktion handlar om cava. Visserligen produceras det mindre mängder av annat vin i regionen men det är allmänt erkänt att det är härifrån cava kommer.


Miguel Torres

Miguel Torres är chef för det katalanska vinhuset Bodegas Torres som har sitt huvudkontor utanför Vilafranca mitt i Penedès. Vinhuset grundades på 1800-talet och Miguel Torres är arvinge till grundaren i rakt nedstigande led. Han brukar tillskrivas den spanska vinindustrins explosionsartade expansion under de senaste decennierna.

Torres, som är utbildad kemist med inriktning på vin, är känd som en okonventionell och innovativ vinmakare. Hans uppfinningsrikedom har märkts i företagets effektiva omställning till ekologisk produktion, framförallt när det gäller odlingarna i Penedès.


Freixenet

Vinhuset Freixenet har för många konsumenter, inte minst svenska, kommit att bli synonymt med cava av bra kvalitet till rimliga priser. Vinhuset har sitt huvudkontor i norra Penedès, ett par mil väster om Barcelona.

Freixenet har sedan ett par år flera helt och hållet ekologiska viner på marknaden och alltmer av odlingen och produktionen ställs om till att bli just ekologiskt.


Ekologisk cava från andra områden

Utanför Katalonien så produceras cava på flera ställen, och faktum är att det inte finns reglerat var någonstans ett vin får vara producerat för att kallas cava. Så länge det är i Spanien det vill säga.

Faktum är så långt söderut som i Badajoz, nästan vid gränsen till Portugal, finns det vinhus som producerar cava. Men utanför Katalonien så är det framförallt i La Rioja som man framställer det spanska bubblet.

La Rioja är framförallt känt för sitt röda vin och för att vara Spaniens äldsta och främsta vinregion. Det många inte vet är att en ansenlig mängd av områdets vingårdar sedan länge är ekologiska, och Spaniens äldsta organiska vinodling ligger här. Den produktion av cava som sker i La Rioja är till stor del ekologisk, men dessvärre är den också något okänd för konsumenter utanför Spanien.

Relaterade drycker
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

En ekologisk cava signerad Måns Zelmerlöw!

Nr: 50260, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Hola MZ Cava Rosé by Måns Zelmerlöw

Nu lanserar artisten en bubblande rosa dröm!

Nr: 5531501, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw Magnum

Efter succén med Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw – nu kommer det STORA vinet i magnumbutelj!

Nr: 50260-06, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!