
Ett ekologiskt rött vin med stora krav
Tillverkningen av ekologiska viner måste uppfylla vissa krav. Det handlar till exempel om kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel men också om själva framställningsprocessen. I den här artikeln kan du läsa mer om hur ett rött ekologiskt vin produceras, från druva till flaska.
Vingårdens kravcertifiering
Att ställa om vinproduktionen till en ekologisk vinproduktion är en ganska lång procedur. Det tar faktiskt tre år innan en gård kan ställa om hela sin produktion och certifieras som en ekologisk vingård. Ligger gården i Europa ska den uppfylla de krav och regler som EU har ställt upp för ekologisk odling och ekologiskt vin. Kontrollen och certifieringen sker med hjälp av en oberoende organisation. Det finns också vinbönder som väljer att inte kravcertifiera sina gårdar, dels för att det är en lång och dyr process, dels för att kunna ha möjligheten att en dålig säsong kunna bespruta odlingarna.
Ekologiskt rött vin – en nyhet?
Nej, en nyhet kan man inte kalla det. Genom historien har ju så klart alla gårdar varit ekologiska även om till exempel svavel och olika metaller använts länge inom jordbruket för att få större skördar och minska skadeangreppen. Det var dock först under 1960- och 1970-talen som kemiska bekämpningsmedel dök upp i stor skala. Detta gav förvisso större skördar men det utarmade också jorden och gjorde så att den biologiska mångfalden minskade. Ungefär samtidigt startade ekologiska vinodlingar men först nu på 2000-talet har intresset för ekologiska viner verkligen ökat. Många europeiska ekologiska vingårdar ligger runt Medelhavet, och det är inte alls konstigt. Här finns nämligen mycket bra förutsättningar med ett torrt och varmt klimat för att odla ekologiskt. Det finns dock ekologiska vingårdar också på andra ställen i Europa, till exempel i Tyskland, Österrike och Frankrike.
Hur fungerar en ekologisk vingård?
En vinbonde som producerar ekologiskt rött vin får alltså inte använda kemiska bekämpningsmedel. Det finns dock biologiska alternativ som är godkända att använda, till exempel kalk och svaveldioxid. Skillnaden mot kemiska bekämpningsmedel är att dessa inte går in i växterna utan lägger sig utanpå, och när det regnar sköljs de bort. Ekologiska vinbönder kan istället använda olika naturliga fiender för att skydda sina odlingar, bland annat tamfåglar och kapslar med feromoner som förvirrar skadeinsekterna. Istället för konstgödsel med kväve används naturgödsel och kompost.
För att ett rött vin ska få klassificeras som ett ekologiskt rött vin måste också själva vinframställningen ske efter olika lagar och regler. Antal tillsatser och processhjälpmedel är till exempel mer begränsade i ekologisk vinframställning jämfört med en konventionell vinframställning.
Drick ett rött ekologiskt vin
När du väljer ett rött ekologiskt vin har alltså druvan odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Detta hjälper hela ekosystemet att bli mer stabilt. Du får också ett vin med färre tillsatser. Smaken då? Är ett ekologiskt rött vin godare än ett rött vin odlat på ett konventionellt sätt. Ja, det är naturligtvis upp till dig att prova. Vi rekommenderar dig att prova några av de många ekologiska vinerna som finns. När efterfrågan på röda ekologiska viner ökar kan också fler vinbönder ställa om sina gårdar och bli ekologiska vingårdar.
Relaterade drycker

MZ Raval by Måns Zelmerlöw
Ekologisk nyhet från DO Terra Alta!
Nr: 52958, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve
AOP Côtes du Rhône
Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Tommasi Surani Atlas Organic
Nu i ny design Tommasi Naturae
Nr: 75292, Rött vin , Friskt & Fruktigt