Exklusivt släpp från Simonnet-Febvre

Du har väl inte missat det exklusiva släppet från Simonnet-Febvre som finns på Systembolaget i begränsad upplaga sedan i fredags?

Den 3 juni lanserades 3 600 flaskor av en Crémant de Bourgogne från Simonnet-Febvre i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment. Simonnet-Febvre är den enda producenten i Chablis som sedan sitt ursprung har vidhållit produktionen av mousserande viner med den traditionella metoden – nu kallad Crémant de Bourgogne. Druvorna kommer från sluttningarna i området Grand Auxerrois, som ligger några kilometer från deras berömda vingårdar i Chablis.

1840 köpte Jean Febvre, en tunnbindare från Montbard, vinhandelsföretaget Tisserand och specialiserade sig på tillverkning av ”Sparkling Chablis” – urfadern till nuvarande Crémant de Bourgogne. Han gifte sig med dottern till en mäklare vid namn Forgeot och så skapades företaget Febvre-Forgeot. Företaget växte på 1800-talet under ledning av fyra generationer i följd. Melanie, dotter till Jean Febvre gifte sig med Amedee Simonnet och de utvecklade företaget tillsammans.

År 1894, efter herr Febvres död, bytte Febvre-Forgeot namn till Simonnet-Febvre. Sedan tog deras två barn, Georges och Camille, över verksamheten och gav den en betydande skjuts med sin progressiva vision. Det innefattade modernisering av anläggningar, byggande av vingård och lastkaj, installation av el och telefon. Dessa förbättringar gick hand i hand med ökande nationell- och exportförsäljning av mousserande och stilla vita viner från Chablis från Simonnet-Febvres domän. Georges efterträddes sedan av Pierre och därefter Jean-Claude Simonnet. Idag ägs Simonnet-Febvre av den mycket välrenommerade Bourgogne-producenten Louis Latour.

Med en härlig gyllene färg har denna crémant typiska Chardonnay-aromer på näsan, särskilt citrusfrukter. I smaken finns en kraftfull struktur och även här framträder citrus. Den lilla delen av Pinot noir märks främst av av den lilla kraften i eftersmaken. Bubblorna är små, fina och behagliga i munnen.

Relaterade drycker
Simonnet Febvre Crémant de Bourgogne Brut Cuvee S 2018

Exklusiv lansering 3/6 om 3600 flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment

Nr: 9130201, Mousserande vin , Mousserande vin

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!