Fänkålssalami
Fänkålssalami är populärt i Italien och har alla de smakerna som påminner om landets kännetecken. För att vara mer specifik så var det i Toscana som denna salamin först producerades. En äkta fänkålssalami är tillverkat av grisskött med kryddor som vitlök, peppar och såklart fänkål eller fänkålsfrön. Denna salami är perfekt för festliga tillfällen, antingen till en charkbricka, som vanligt tilltugg eller i exklusiva maträtter som exempelvis pasta eller en lyxig sallad.
Fänkålssalami gör sig utsökt tillsammans med olivolja och är absolut en favorit för alla salamifantaster där ute. Du kan välja att servera den på olika vis, antingen i större bitar i en maträtt eller i tunnare bitar som passar perfekt till en smörgås. Denna fänkålsalami är känd för dess fylliga och blommiga smak och även här i Sverige så tillverkas den som en hantverk enligt italiensk tradition.
Salamins historia
Salami är en matprodukt som är väldigt uppskattat här i Sverige och världen över. Vi vet att den kan se olika ut och ha olika kryddor, den är ursprungligen tillverkad i Italien och den har en lång historia som går ända tillbaka till Romartiden. Det kan vara lite svårt att sätta fingret på exakt vad som definierar en salami. Det är faktiskt så att den kan tillverkas på olika sätt och den kan ätas både lufttorkad samt färsk. Det kan även användas olika typer av kött och korvsorter när en salami tillverkas.
Olika typer av salami
Det som skiljer alla dessa salamikorvar åt är bland annat konsistensen, kvalitén på köttet, utseende och såklart de olika kryddorna. I regel så brukar dock alla salamikorvar produceras på samma sätt, även fast de kan smaka olika. Processen brukar se till på följande vis, när kött/fläskblandningen med kryddorna är klar så packas de i skinnfodral. Detta fodral är som ett skydd för salamin när den sedan efter det har packats ska bli placerad på ett kallt och mörkt ställe. Idag så är själva tillverkningen av salami såklart mer utvecklad i jämförelse med Romartiden, det går mycket snabbare och det finns större teknologi som gör det enklare med produceringen.
De salamikorvar som är luftorkade har ganska lång hållbarhet, de kan ätas när de har skivats upp och fodralet är borttaget och håller relativt länge i kylskåp. De färska varianterna ska först tillagas och kokas innan de kan ätas. De färska salamikorvarna har kortare hållbarhet och bör ätas så fort de har tillagas.
Det finns massa tips och recept på hur du kan tillaga och göra din egna salamikorv, för att vara säker på att du har gjort korven på rätt sätt så kan du kolla att korven har rödrosa färg på insidan och att den är väldigt kompakt, den ska även ha en spräckligt mönster. De vita fläckarna är såklart från fettet och ska inte skäras bort.
Vanliga kryddor i salami
Det finns som sagt många olika typer av salami att välja mellan idag. Det finns med olika köttyper, som exempelvis häst, lamm och kyckling eller den vanligaste varianten som är fläsk. De vanligaste kryddorna som används i tillverkningen är bland annat peppar, lök, salt, paprika, vin med mera. En till krydda som är väldigt populär från Italien är Fänkål.

Relaterade drycker

Tommasi Valpolicella
Ett fruktigt vin med smak av körsbär och aningen fat
Nr: 72383, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Tommasi Ripasso
Fyllig Ripasso till kötträtter och smakrika ostar
Nr: 87201, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve
AOP Côtes du Rhône
Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt