Finsk gin prisbelönt

En prisbelönt finsk gin

Finland är en i toppen av de länder som är framstående inom olika spritdrycker. De har under många decennier tagit fram drycker av olika slag, och idag har de varit med och utvecklat dem ännu mer. Gin är en spritsort som har funnits under lång tid, något Finland har producerat i olika varianter. Enbär är en klassisk smak på just gin, något som i regel används i den. Gin har dock i modern tid kommit med fler olika smaksättningar, men dock är enbär den krydda som används till stor del i grunden.


Olika smaksättningar på gin

Det finns olika smaksättningar på gin, där enbär är basen i drycken. Finland har varit med i utvecklingen av drycken, och finsk gin är väldigt framträdande på marknaden. Att Finland har blivit prisbelönt med gin är inte förvånande, då de har arbetat väldigt mycket med spritdrycken under lång tid.

Citrus är en smak som passar väldigt bra med enbär, något många väljer att ha en liten del av i gin. I finsk prisbelönt gin så är både enbär och citrus väldigt framträdande smaker. Koriander och fänkål är även de väldigt populära kryddor att tillsätta i gin. Hur kryddorna blandas och tillsätts i gin är olika, därmed är ingen gin den andra lik. Behandlingen under tillverkningen skiljer sig åt, och därför är det en upplevelse i varje ginflaska hur smakerna kommer fram.


Gin och dess bakgrund

Det sägs att gin har funnits sedan 1500-talet och att den ursprungligen kommer från Nederländerna. Idag tillverkas den över hela världen och på senare tid är det många som experimenterar med olika smaker. Det finns riktlinjer för vad en gin ska innehålla, för att den ska få gå under namnet gin. Enbär behöver vara en framträdande smak, men det finns inga smaker utöver det som drycken sätter stopp för. Det finns många olika smaksättningar där tillverkare provar sig fram för vad som kan fungera och inte. Den gin som är finsk prisbelönt har nya smaker och ny kombination av dem. Så det är fullt möjligt att göra en egen personlig touch, något många gör på både vin- och spritsorter idag då utbudet är väldigt stort på marknaden.


Blandning av gin med andra drycker

Många väljer att dricka gin rent. Då det är en ren spritdryck hälls det upp lite i glaset, och något som sedan dricks långsamt. Gin är dock en väldigt populär dryck att blanda med andra drycker och smaker också. I cocktails är det vanligt att tillsätta gin då det ger väldigt mycket smak till drinken. En riktig klassiker som många har smakat är gin och tonic.

Vilken gin som är bra att använda i drinkar skiljer sig åt. Att använda den klassiska utan nya tillsatta smaker är vanligt, dock kan de nya blandningarna göra sig bra i nya spännande drinkar. En annan klassiker som många väljer att dricka är Dry Martini. Den innehåller till största delen gin, men också ett kryddat starkt vin, vanligen Vermouth. Vermouth är ett sötare vin vilket gör sig bra tillsammans med en kryddig gin.

Relaterade drycker
Kyrö Gin

Vinnare av 2015 års Gin & Tonic på IWSC 2015!

Nr: 8775602, Sprit ,

Läs mer
Kyrö Pink Gin

Nr: 52796, Sprit ,

Läs mer
Kyrö Dark Gin

En ekfats lagrad gin gjord på 100% råg!

Nr: 8634102, Sprit ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!