Fiskgryta med smak av Medelhavet

Detta är en härlig fiskgryta med smak från Medelhavet. Det bästa av allt är att den är väldigt enkel att tillaga – allt tillagas nämligen i en gryta. Det som tar tid vid tillagningen är alla grönsaker som ska skalas och hackas. Vårt tips är därför att du får hjälp. Kanske har du en tonårsson hemma som vill skala löken? Eller så bjuder du över en vän som får ansvara för allt skalande och hackande samtidigt som du bjuder på ett glas vin. Att laga mat tillsammans är roligt, och som belöning för arbetet väntar en god middag!

Fiskgrytan med inspiration från Medelhavet är färgstark och mustig. Du kan faktiskt använda vilken vit fisk du vill, till exempel torsk eller sej. En vanlig vardag kan du tillaga grytan utan räkor och musslor, men på helgen när du vill lyxa till maträtten blir det extra gott att lägga i några räkor och musslor på slutet.

Ingredienser
4 personer

1 gul lök
1 röd lök
1–2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 stjälkar blekselleri
Lite olivolja
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
3 dl torrt vitt vin
1 röd paprika
1 liten grön squash
1/2 kg potatis
1 citron
Salt och peppar
Ca 500 g valfri vit fiskfilé
3 msk kapris
1/2 dl svarta oliver
Färsk timjan
Räkor och musslor när du vill lyxa till det

Gör så här

Börja med att skala och hacka alla grönsaker. Det är en hel del att skala och hacka så låt gärna hela familjen hjälpa till, eller varför inte bjuda över några goda vänner och laga fiskgrytan tillsammans.

Skala och hacka den gula och den röda löken fint. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka chilin. Här kan du själv avgöra hur stark fiskgryta du önskar. Tänk på att mycket av styrkan sitter i chilins kärnor. Skiva bleksellerin.

Ta nu fram en stor stekgryta. Fräs löken och grönsakerna i lite olivolja. Var försiktig så att inte vitlöken bränns. Häll i tomatpurén och låt den fräsa med i någon minut. Tillsätt krossade tomater och vin.

Medan grytan puttrar på spisen är det dags att förbereda resten av grönsakerna. Dela paprikan och squashen i mindre bitar. Du behöver inte skala squashen först. Skala eller tvätta potatisen och dela den i mindre tärningar. Lägg i paprika, squash och potatis i grytan. Du kan behöva tillsätta lite extra vatten i grytan. Låt småputtra och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Dela fisken i mindre bitar, ca 2 x 2 cm stora. Lägg ner fisken tillsammans med oliverna och kaprisen och låt grytan puttra försiktigt i några minuter tills potatisen är mjuk och fisken klar. Smaka av en gång till. Kanske behöver du lite extra salt och peppar? Vill du göra den medelhavsinspirerade grytan extra lyxig rör du ner musslor och räkor precis i slutet, och det sista du gör innan servering är att finhacka timjan och strö på toppen. Nu är fiskgrytan klar att servera. Bjuda gärna med ett gott bröd och ett glas vitt vin – smaklig måltid!

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!