Fjärde generationens vinmakare

I år är det 120 år sedan Giacomo Tommasi köpte ett stenhus med tillhörande liten vingård i byn Pedemonte i den norditalienska provinsen Verona. Vinfirman Tommasi Family Estates firar med andra ord ett präktigt jubileum och det måste naturligtvis uppmärksammas. En fest för familjemedlemmar, medarbetare och partner ägde rum under vinmässan i Vinitaly Verona i april, och i september släpps en exklusiv och begränsad upplaga av företagets Amarone della Valpolicella Classico.

− Detaljerna är än så länge hemliga så jag kan inte berätta mer, säger Tommasis vd Pierangelo Tommasi med ett leende.

Vinodlingen och vinmakeriet som Giacomo startade 1902 har gått i arv genom generationerna. År 1997 var det den fjärde generationens tur att ta vid och det blev starten på en expansion.

− Vi var nio kusiner som tog över och bildade företagsgruppen Tommasi Family Estates som inte bara har fokus på vin utan också på gästfrihet inom ramen för vår hotell- och restaurangverksamhet, berättar Pierangelo Tommasi.

Sju av kusinerna arbetar med vindelen och två med hotell- och restaurangverksamheten.

Tommasi Family Estates är känt för sina högklassiga viner.

− Jag tror att nyckeln till vår framgång är att vi förblivit ett familjeföretag. Att vi 1997 tog beslutet att samarbeta och investera för framtiden. I dag har vi totalt sju vinegendomar i olika delar av Italien och det hade aldrig varit möjligt om vi inte hade haft en gemensam långsiktig vision, säger han.

− Jag vill understryka att vi inte är en vinfabrik utan vi är fortfarande vinbönder. Vi tillverkar viner i vår egen stil och av våra egna druvor, och det gäller samtliga vinregioner där vi har verksamhet.

Nu känns det som att vindelen av företaget har expanderat färdigt, men Pierangelo Tommasi utesluter inget.

− Vi är alltid öppna för nya möjligheter. Annars ligger fokus just nu på hållbarhet, berättar han.

Företaget har anlitat en konsult
som går igenom alla led i odlingen och tillverkningen av vinet, förpackningsdelen, logistiken, marknadsföringen och medarbetarna. Sedan analyseras det hela ur ett hållbarhetsperspektiv.

− Det här är en stor och viktig fråga för oss. Vi vill få svar på var vi står nu och var vi kan bli bättre ur hållbarhetssynpunkt, säger Pierangelo Tommasi.

I år invigs en ny tappningsanläggning där volymvinerna tappas på lättviktsflaskor, och etiketter och kartonger är tillverkade av återvunnet material. Bag- in-box-vinernas innerpåsar blir genomskinliga liksom handtagen på lådorna – allt för en bättre miljö.

Ledningen för Tommasi Family Estates är också noga med att hålla sig uppdaterad om ny teknik och nya rön inom vinmakeri, och när nya anläggningar byggs är det alltid med den senaste tekniken, men självklart utan att göra avkall på vare sig kvalitet eller vinernas särart.

Pierangelo Tommasi är vd och inte oenolog, den titeln bär kusinen Giancarlo Tommasi. Men han brinner för att förmedla kunskap om vin till konsumenterna.

− Vi deltar i mässor och organiserar event, tar emot turister och ger intervjuer – allt för att ge konsumenterna mer kunskap om vin, men också för att få dem att vilja veta mer. Det är en mission! Det vore katastrofalt att slå sig till ro och anse att nu är konsumenterna fullärda, säger han.

Vad händer då i framtiden? Står en femte generation redo att så småningom ta över och driva verksamheten vidare?

− Det är för tidigt att förutspå framtiden. Vi nio kusiner har sammantaget 16 barn mellan 5 och 25 år och självklart hoppas vi att de en dag vill ta över Tommasi. Vi har skapat garantier för att företaget kommer att stanna inom familjen och jag tror att flera av ungdomarna kommer att vilja arbeta med det, säger Pierangelo Tommasi.

− Vi försöker förmedla familjeföretagets dna till dem och vill få dem att känna att det är ett privilegium att vara en del av Tommasifamiljen och av vår organisation. När min generation var ung stod det oss fritt att välja vår framtid, men vi valde att fortsätta med företaget. Jag hoppas att vi har inplanterat samma känsla hos den femte generationen. 

BESÖK TOMMASI
Kombinera Venetos viner med övernattning i ett före detta adligt residens med anor från 1600-talet, utsökta måltider och avkoppling i ett lyxigt spa.

Villa Quaranta Tommasi Wine Hotel & SPA ligger bara 20 minuters bilresa nordväst om Veronas flygplats. I hotellets 2 500 kvadratmeter stora spa, Terme della Valpolicella, kan man bada i inomhus- och utomhuspooler, träna i fitnesscentret och njuta av behandlingar, bland annat vinterapi, som finns att få för både ansikte och kropp.

I restaurangen Borgo Antico serveras lokala specialiteter som gnocchi med tryffel, risotto med smak av amarone och gädda från Gardasjön. Den omfattande vinlistan fick år 2021 utmärkelsen Best Award of Excellence i Wine Spectactor. Sommartid serveras lättare lunchrätter utomhus.

Passa även på att göra en tur till Tommasi Family Estates vineri i Pedemonte di Valpolicella med tillhörande vinprovning.

Faktaruta

1902 köper Giacomo Tommasi en liten vingård och ett stenhus i byn Pedemonte i provinsen Verona. Vinodlingen och vinmakandet går i arv från generation till generation.

1959 tillverkas företagets första amarone.

1990 köps residenset Villa Quaran- ta i Veneto, vilket markerar starten för hotell- och restaurangrörelsen.

1997 tar den fjärde generationen Tommasi över och bildar Tommasi Family Estates.

Relaterade drycker
Tommasi Amarone Classico

Nr: 22350, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Valpolicella

Ett fruktigt vin med smak av körsbär och aningen fat

Nr: 72383, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Tommasi Le Fornaci Rosé

Finns i Systembolagets beställningssortiment!

Nr: 51885, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!