fläderlikör och gin

Fläderlikör och gin

Kombinationen fläder likör och gin är, i brist på ett svenskt uttryck, a match made in heaven. Har du inte tidigare provat den här gudomliga kombinationen av lagom besk gin och härligt fruktig fläder så kommer du här få några riktigt bra tips på klassiska gin-drinkar i ny fläder-doftande tappning.

Men vi börjar från början, med fläderlikören. Den är lika lätt att göra som den blir god att dricka. Du behöver:

  • 75 centiliter sprit (icke smaksatt vodka eller brännvin)
  • Ett rejält knippe färsk eller torkad fläder
  • Skalet från en apelsin eller annan citrusfrukt
  • 1 ½ deciliter socker (eller en deciliter flytande honung)

Gör såhär:

Lägg flädern och det hela skalet av citrusfrukten i botten av en flaska och häll sen över spriten. Rör i socker eller honung och skaka runt innehållet. Efter det ska du låta flaskan stå i minst en vecka, men gärna två eller till och med tre.

Varje dag vänder du den upp och ner en eller två gånger men låter den i övrigt stå. Se till att flaskans kork sitter fast ordentligt samt att den är tät så att inte alkoholen förångas. När tiden har gått silar du ut vätskan och din likör är klar.


Tonic med fläderlikör och gin

Det här är ett recept som är ny variant av en klassisk GT som passar perfekt som en drink en varm sommareftermiddag. Eller vilken tid som helst på året och på dagen egentligen. Använd din favorit bland gin och blanda med tonic. Toppa med en eller två centiliter av din hemgjorda fläderlikör och garnera med pomerans eller apelsin istället för den klassiska citronskivan.


Tom Collins med egen touch

Tom Collins är en av de mest legendariska gin-drinkarna även om den på senare år har tappat lite i popularitet. Ett kul sätt att återupptäcka den här klassikern är genom att uppdatera den med din hemlagade fläderlikör.

En klassisk Tom Collins består av gin, sodavatten och en skvätt citronjuice samt socker eller sockerlag. När du gör den uppdaterade versionen så byter du helt enkelt ut sockret mot motsvarande mängd av din fläderlikör. Servera i ett highball-glas med en lime-skiva.


Pegu Club

En klassisk gin-cocktail som finns omnämnd första gången i en receptbok från 1920-talet. Ursprunget och namnet kan härledas till den medlemsklubb i dåtidens Burma där ledande politiker och affärsmän samlades på kvällarna för att svalka sig med en god drink. Pegu Club är en drink av typen sour vilket råkar vara en särskilt trendig sorts drink för tillfället.

För att göra en Pegu Club behöver du en shaker. Den stoppar du ett par isbitar i och häller över gin, fläderlikör och en halv limefrukt. Sedan skakar du och häller sedan upp i ett martini-glas.


Andra användningsområden för din fläderlikör

Även om du här har fått flera inspirerande recept där din fläderlikör kommer till sin rätt tillsammans med gin så kan du använda likören till annat än drinkar. Prova till exempel att tillsätta en skvätt av den nästa gång du bakar en vanlig sockerkaka, det kommer ta din kaka till en helt ny nivå.

Relaterade drycker
Fjäre London Dry Gin

Nr: 31501, Sprit ,

Läs mer
Kyrö Gin

Vinnare av 2015 års Gin & Tonic på IWSC 2015!

Nr: 8775602, Sprit ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!