Fläskkarre i slow cooker

Laga fläskkarré i en slow cooker

När du tänker på fläskkarré ser du kanske framför dig en kul grillkväll med vännerna en varm sommardag. Fläskkarré kan du också använda en ruggig höstdag eller en kall vinterkväll. Köttet passar nämligen perfekt som långkok i en slow cooker under vinterhalvåret. Köttet blir fantastiskt mört och det bästa av allt – tillagningen sköter sig själv.


Med en slow cooker känner du dig som en mästerkock

En slow cooker är en elektrisk gryta. Maten får en långsam tillagning på låg temperatur, och det är det som är hela tricket. När köttet tillagas på låg temperatur behålls alla näringsämnen och resultatet blir en mör, smakrik och saftig köttbit. Kortar du ner tillagningstiden något kan du få en hel fläskkarrébit som du kan skära i skivor. Låter du köttet gå lite längre blir konsistensen som pulled pork. Då kan du enkelt dra isär köttet med hjälp av en gaffel. Du kan känna dig helt trygg med att lämna din slow cooker på även om du inte är hemma. Du kan alltså göra i ordning fläskkarrén på morgonen, lägga den i din slow cooker och när du kommer hem från jobbet är den alldeles perfekt och redo att serveras.

Det finns många olika typer av slow cooker på marknaden. De flesta har en keramisk gryta där det inte finns någon risk att köttet bränner fast. I vissa recept ska köttet först brynas i en stekpanna för att få fin färg. Det finns dock också slow cookers med metallgrytor som kan användas på den vanliga spisen. På så sätt bevarar du snabbt och enkelt alla smaker och så sparar du in på disken också.canv


Fläskkarré i en slow cocker

I en slow cooker kan du tillaga kött, fisk, rotfrukter och grönsaker. Just kött är faktiskt den råvara som kanske bäst lämpar sig för tillagningssättet. Många köttbitar blir nämligen väldigt möra och goda när de får stå och puttra på låg värme under flera timmar. Fläskkarré är en sådan styckningsdetalj som passar perfekt att tillaga i en slow cooker. Du kan med andra ord köpa det lite billigare köttet i butikerna och få ett otroligt resultat med en slow cooker.


Tips på kryddor och andra smaksättningar till fläskkarré

Våga att köra på lite extra med kryddorna när du tillagar fläskkarré i en slow cooker. Salt och peppar är en självklarhet, men prova också gärna olika örter. Den sky som har bildats i din slow cooker när köttet är klart, kan bli grunden till en underbar sås. Häll över den i en kastrull och låt den reducera något. Andra smaksättningar som kan lyfta din fläskkarré är honung och soja. Du kan också lägga ner bitar av äpple, morot och lök tillsammans med köttbiten i din slow cooker. Det ger en underbar smak på både köttet och såsen. Det enda du behöver göra är att skala och koka potatisen till middagen!

Ett annat förslag till smaksättning är så klart klassiska katrinplommon. Alla har väl någon gång ätit en söndagsstek med katrinplommon, kokt potatis, gräddsås och gelé. Klassiskt, gott och har du en slow cooker blir tillagningen superenkel!

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!