Fläskkarre i ugn stekpåse

Laga fläskkarré smidigt i ugn med en stekpåse

Du har precis kommit hem från butiken där du har hittat en fin bit fläskkarré. Men hur ska du tillaga den för att den ska bli så god och saftig som möjligt? Varför inte testa att lägga fläskkarrén i en stekpåse och lägga in den i ugnen? Det är ett enkelt och smidigt sätt att tillaga en fläskkarré på, och resultatet blir en saftig köttbit med fina smaker. Dessutom får du en härlig sky som du kan koka en god sås på. Läs vidare så berättar vi mer om hur du lagar fläskkarré i stekpåse.


Vad är fläskkarré?

Vi får väl ändå ta det från början, eller hur? Fläskkarré är en styckningsdetalj från en gris. Detaljen sitter på grisens rygg. Det som gör fläskkarrén till en så god styckningsdetalj är att den är fint marmorerad. Det betyder att fettet är insprängt i köttet. Fetthalten ligger vanligtvis mellan tio och femton procent. I affären kan du hitta fläskkarré som en hel bit och som skivor. Skivorna kan stekas eller grillas, och en hel bit fläskkarré passar perfekt att tillaga i ugnen i en stekpåse.


Vad är en stekpåse?

Med en stekpåse lagas fläskkarrén skonsamt i ugnen. En av de stora fördelarna är att tillagningen fungerar utan att du behöver tillsätta något extra fett. Maten ångas nämligen i stekpåsen och alla näringsämnen och vitaminer stannar i köttet. Även smaken bevaras och du får alltså en köttbit som är både smakrik och hälsosam. En annan fördel är att du inte behöver rengöra ugnen eller ugnsformar efter tillagningen. När du har lagt din fläskkarré i stekpåsen placerar du den på en plåt och ställer in i ugnens nedre del. Stekpåsen ska inte vidröra ugnens väggar. Var försiktig när köttet är klart och du ska ta ut stekpåsen ur ugnen och öppnar den. Ångan som kommer ut är varm och det är lätt att bränna sig om man inte är beredd på det.


God fläskkarré i stekpåse

Griskött ska serveras genomstekt eller genomkokt. Låt därför gärna innertemperaturen gå upp till minst 70°. Du kan faktiskt låta fläskkarrén gå upp till 85° och det kommer fortfarande vara mört, saftigt och gott. I påsen, tillsammans med köttet, kan du också lägga ner till exempel lite sidfläsk och några äppelklyftor. Andra förslag att lägga tillsammans med köttet i stekpåsen är gul lök, vitlöksklyftor eller citronklyftor. Låt gärna köttet vila en stund innan du skär upp det.

När köttet är klart har det bildats en god sky i påsen. Denna ska du självklart ta vara på. Häll skyn i en kastrull och låt den reducera något. Du kan också reda av den något om du vill ha en tjockare sås. Vill du ha en mjuk och len sås häller du i lite grädde och sedan smakar du av med salt, peppar och eventuellt någon ytterligare smaksättning. Servera köttet med såsen och gärna kokt potatis eller varför inte en mjuk och len potatispuré. En annan stor potatisfavorit till en god sås och en mör köttbit är pressad potatis. Och du, glöm inte att bjuda ett fylligt rödvin i glasen!

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!