Fond på räk och kräftskal

Fond på räk och kräftskal

Du kanske undrar varför man ska stå och göra en egen fond på räk och kräftskal när det är så enkelt att köpa en fond i mataffären? Jo, den frågan har tre svar! För det första minskar du matsvinnet. När du kokar en fond efter räkfrossan eller kräftskivan tar du verkligen hand om allt på den fina råvaran.

Nästa svar är att det är så enkelt. Det tar nog ungefär lika lång tid att åka till affären och köpa en fond som det tar att koka en egen fond hemma. Och vårt tredje svar är helt enkelt för att det blir så gott! En hemlagad fond blir en suveränt god bas i alla fisk- och skaldjursmiddagar.

Hur gör man fond på räk och kräftskal?

Det går både snabbt och enkelt att fixa till en fond hemma. Bryt eller krossa skalen lite för att få ut så mycket smak som möjligt. Magsäck och gälar tar du bort, liksom huvudena på kräftorna. Gallblåsan som sitter där ger nämligen en bitter smak och fördärvar fonden om du låter huvudena koka med. Du kan använda bara skal från räkor eller kräftor men självklart kan du också blanda räk- och kräftskal till fonden. Har ni ätit andra skaldjur hemma som till exempel krabba eller hummer använder du så klart dessa skal också. På så sätt får du helt enkelt en skaldjursfond.

För att få en riktigt god smak på fonden kompletterar du med lök och grönsaker. Det räcker egentligen med skalen från skaldjuren men grönsaker ger lite extra smak. Du kan till exempel skala och dela gul lök, fänkål och morötter och ha med i fonden. Andra grönsaker som passar bra är vitlök, palsternacka och rotselleri.

När skalen och grönsakerna är klara värmer du lite olivolja i en stor kastrull. Bryn skalen och grönsakerna i oljan i några minuter. Du kan, om du har tid och lust, rosta skalen i ugnen en liten stund första. Det ger en härligt intensiv och mustig smak på fonden.

Sedan tillsätter du de kryddor du önskar och lite tomatpuré. Exempel på kryddor som passar bra är timjan, dragon, salvia, saffran, chili, kajennpeppar och lagerblad. Rör om och häll på vatten så att det täcker skalen. Du kan, om du önskar, tillsätta någon deciliter torrt vitt vin också. Koka upp, sänk värmen och låt fonden sjuda i 20–30 minuter. Låt gärna fonden stå och dra en liten stund innan du silar den genom en silduk eller en finmaskig sil. Nu har du fått en god buljong som kan användas direkt eller så kokar du ner den ytterligare och får en mer koncentrerad form, alltså en fond.

Går det att spara fonden?

En fond håller i några dagar i kylskåpet men det går också utmärkt att frysa in fonden. Du kan till exempel frysa in den i en iskubsform. Då har du perfekta små fondkuber att använda nästa gång du ska koka en god sås eller laga en smarrig soppa, risotto eller gryta. Du kan faktiskt också frysa in räk- och kräftskalen om du inte hinner koka fonden direkt.

Fond på räk och kräftskal

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!