Förrätt till oxrullader

Vad serverar man som förrätt till oxrullader? En förrätt, eller entrérätt som det också kallas, är en liten rätt som du serverar före huvudrätten. En förrätt serverar du ofta när du ska bjuda på en trerättersmeny. Då börjar du middagen med en förrätt, sedan kommer huvudrätten och till sist efterrätten. Det är både lyxigt och väldigt gott att reta smaklökarna med en god förrätt innan huvudrätten serveras. Det ger en aning om vad middagen kommer att erbjuda.

En förrätt ska helst vara enkel att tillaga så att du har tid att välkomna och prata med dina gäster innan det är dags att bjuda till bords. Välj därför gärna en rätt som går att förbereda och tänk på att bara servera en liten portion. Här ska vi ge några bra tips på goda förrätter till oxrullader.

Tänk tvärtom

En förrätt är alltså en mindre maträtt som du bjuder dina gäster på innan huvudrätten. Ett tips när du ska planera vilken förrätt du ska bjuda på är att tänka tvärtom och inte upprepa samma huvudingrediens i både förrätten och huvudrätten. Ska du bjuda på oxrullader kan det därför vara gott att bjuda på en förrätt med fisk eller skaldjur eller varför inte en vegetarisk rätt? Men självklart kan du servera liknande rätter till både förrätt och huvudrätt om du önskar. Till en fiskrätt går det till exempel alldeles utmärkt att servera en räkcocktail eller en liten elegant räksmörgås som förrätt.

Försök också att tänka på hur rätterna tillagas. Bjuder du på en grillad huvudrätt, kanske en grillad köttbit, ska inte förrätten vara grillad, för att få in så mycket variation som möjligt i middagen. En annan sak som är bra att tänka på är hur tung huvudrätten är. Oxrullader uppfattas ofta som en fyllig och mättande maträtt och då kan en lätt och fräsch förrätt passa bättre.

Tips på förrätt till oxrullader

Soppa är en klassisk förrätt och det finns många soppor som du kan välja som förrätt till oxrullader. Vad sägs om en morotssoppa med getostkräm till exempel? Eller en jordärtskockssoppa med frästa kantareller? En soppa är en tacksam förrätt då den kan förberedas helt och hållet i förväg. När gästerna slår sig ner vid bordet värmer du soppan och garnerar den. Servera gärna soppan rykande het från en kanna vid bordet! Är det varm ute kan en kall soppa fungera utmärkt.

Du kan också välja att bjuda på en liten bit västerbottenpaj eller svampfyllda tarteletter

med en vacker sallad till. Fisk- och skaldjur är också bra förrätter till oxrullader. En smarrig laxröra serverad i ett snapsglas är alltid uppskattat liksom en sparrissallad med räkor och en syrlig citrondressing. Vill du imponera på dina gäster bjuder du på halstrade eller gratinerade pilgrimsmusslor. Men kom ihåg – ju enklare, desto bättre!

Glöm inte att servera en god dryck till

Rätt dryck förhöjer hela smakupplevelsen och det gäller också för en förrätt. Väljer du att servera en fisk- eller skaldjursförrätt kan till exempel en champagne eller ett mousserande vin passa bra. Till förrätten kan du gärna välja ett fint vin. Då är nämligen smaklökarna fortfarande aktiva och på hugget. Efter några rätter är det ofta svårare att utskilja smaker och då kan du servera något enklare viner. Det är därför som du alltid ska bjuda på ett enklare mousserande vin vid tolvslaget på nyårsafton!

Förrätt till oxrullader

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!