
Fortifierat vin – vad är det egentligen?
Hej sommeliern! Jag undrar lite – jag har hört mina vinintersserade vänner slänga sig med ordet fortifierat vin. Kan du inte förklara vad för slags vin som ingår i den kategorin och hur man gör fortifierat vin?
Hoppas på svar!
/Hälsningar Gurra
Svar: Hej Gurra, (eller kan det vara Gustav?) nu ska vi försöka reda ut vad fortifierat vin är och innebär för dig så att du hänger med när dina vänner slänger sig med dessa ord. Vinvärlden är inte alltid lätt att förstå sig på med många olika kategorier. Men gemensamt är att det är njutningens dryck.
Enkelt förklarat så är fortifierat vin detsamma som starkvin, eller förstärkta viner. Starkvinet kom till när stora mängder vin exporterades från Spanien och Portugal till England. Under den långa båtresan hann vinet ofta bli vinäger innan vinet kom fram. För att vinet skulle hållas tillsatte man sprit. Sedan dess är starkvin en helt egen vintyp. Några exempel på starkvin är portvin, madeira, sherry och marsalavin.
Fortifierat vin har ofta en alkoholhalt mellan 15 och 22 volymprocent.
Ett fortifierat vin kan vara helt torrt som exempelvis en sherry av typen fino. Då tillsätter man spriten, som är destillerad druvsprit, efter själva vinet har jäst ut. Starkviner som är av det sötare slaget tillverkar man genom att avbryta själva alkoholjäsningen genom att tillsätta den destillerade druvspriten vilket stoppar jäsningen. Resultatet blir då att druvsocker finns kvar som inte har jäst klart.
Ett sötare portvin passar utmärkt till blåmögelost medan en torrare sherry förhöjer upplevelsen av en svampsoppa. En söt och fyllig madeira är som hand i handske till en härlig chokladtarte. Marsalavin från Sicilien använder man i den klassiska italienska desserten tiramisu.
Testa gärna vårt portvin från producenten J. Portugal Ramos Vinhos SA.
