Frankofil!

Välkomponerat, okomplicerat och fokus på råvaran. Så lät Erik Hammars vinnarrecept i Sveriges mästerkock. Här berättar han om tävlingen och kärleken till det franska köket.

När vi ses på en förmiddagsfika är det bara en vecka sedan finalen i Sveriges mästerkock 2018 sändes i TV. Passionen lyser i Erik Hammars stålblå ögon och vi hinner knappt sätta oss på cafét innan han börjar berätta om en ny spännande matkombination som han upptäckt – reducerad löksoppa med vispad lakritsgrädde.

– Jag lagade rätten tillsammans med Adam Lund, som jag mötte i finalen av Sveriges mästerkock. Adam och jag blev riktigt goda vänner under programmet och brukar nu ses och laga käk. Vi är väldigt olika, men har samma humor och passion för mat, berättar Erik och ler.

Jobbade på finkrog – som diskplockare
– Jag har alltid varit intresserad av god mat, men det var inte några besök på finkrogar när jag växte upp i en trebarnsfamilj på Södermalm. Mitt intresse började på allvar när jag efter gymnasiet fick jobb som nisse på Melker Anderssons restaurang Grill och fick smaka på anklevertacos och hummerbearnaise.

Jag blev helt golvad och började googla fram recepten. Lycklig insåg jag att det faktiskt gick att laga saker som hummerbearnaise. Jag kände mig som råttan i filmen Råttatouille.

I stället för att gå kockutbildning blev det en master i nationalekonomi för Erik. Men han slutade inte att laga mat. Under perioder med utlandsstudier delade han alltid lägenhet med andra och tog en naturlig position vid spisen. Succesivt övade han upp sina smaker och lärde sig mer och mer. De sista studieåren i Köpenhamn kokade han sina egna buljonger.

Intresset för vinet blommade upp när han extrajobbade på Brasseri Godot i huvudstaden.

– De hade en fantastisk vinlista. Jag fick smaka underbara viner och blev sugen på att lära mig mer. Jag läste på om ett vindistrikt i taget och nördade in mig fullständigt.

Fransk kokbok med personlig touch
Erik har sett alla säsonger av Sveriges mästerkock från tv-soffan, men aldrig kommit till skott att själv söka till programmet. När två goda vänner anmälde honom hade han inget val. Det var bara att ställa upp. Resten är historia. Erik vann och förutom en kvarts miljon var första priset att få ge ut en egen kokbok. För Erik var temat givet.

– Det franska köket är stommen i nästan allt jag lagar och i ”Min franska matresa” vill jag visa bredden av fransk matlagningskonst. Allt är inte snobbigt och tidskrävande, utan mycket fransk mat är härligt bonnig, säger Erik och ler förtjust.

Erik beskriver sin bok som en generell guide till fem franska matregioner. Han tar upp hur man lyckas kombinera regionens mat och dryck till magi.

– I Frankrike är maten och vinet som två gamla kompisar som vuxit upp tillsammans och anpassat sig till varandra under årens lopp. Därför funkar det nästan alltid att servera lokalt vin till maten, berättar Erik.

Satsar på ny karriär
Erik har nyligen slutat jobba som marknadsanalytiker och kastat sig ut mot en oviss framtid.

– Jag vill prova mig fram. Just nu är jag i media-svängen. Jag bloggar, marknadsför min kokbok och deltar på olika event. Det känns lyxigt att kunna fokusera på att göra det jag tycker är roligt. Adam och jag har lösa planer på att göra en podcast ihop, men jag har också en dröm om att öppna en egen restaurang. Vi får väl se, men nåt med mat lär det bli, avslutar Erik och ler hemlighetsfullt. 

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!