fransk lemonad

Fransk lemonad

Denna dryck tar oss tillbaka till mitten av 1600-talet då många engelsmän fick upp ögonen för den goda franska lemonaden. Drycken ansågs ha läkande effekter med en blandning av söt citronsaft, vatten och honung. Den ursprungliga termen lemonad kommer från citron (limon) som växer och odlas på citronträd. Namnet ”fransk” lemonad  uppdagades när fransmännen införde monopol på denna fantastiska dryck i slutet av 1600-talet, vilket i sin tur gav eko runt om i världen med dess uppfriskande smak.

Processen att tillverka denna franska lemonad gjordes med kärlek och omtanke för att få ut så mycket som möjligt av smakerna. Detta var ingen snabb lösning utan ingredienser som jasmin, orange blommor, myskrosor och nejlikor användes för smaken och fick gotta sig med  vattnet i upp till åtta till tio timmar. När denna process var klar och smakerna från blommorna fått anamma vattnet tillsattes socker samt mer vatten. Slutligen tillsattes den sista ingrediensen genom att pressa saften från citroner i lemonaden för att få den sista syrliga touchen.

Medicinska egenskaper

Den franska lemonaden var inte bara en dryck som var god utan gav också upphov till ett pulver som användes för medicinska skäl på 1700-talet. Denna medicin tillverkades i pulverform som sedermera blandades med vatten. Pulvret var en blandning  av salt, socker samt citronskal som oftast användes för tandkött samt tandproblem med sina helande egenskaper. Genom historien har ingredienser som vatten, salt, citron samt honung följt med oss och används även idag som huskurer med lindrande effekt. Som exempel kan du gurgla en blandning av salt och vatten när du har ont i halsen, vilket kan ha en lindrande effekt då bakterierna får sig en törn av saltet.


Fransk lemonad tillverkas av naturliga råvaror

Idag tillverkas den franska lemonaden med den grund som historien lärt oss. Drycken fransk lemonad tillverkas bara av naturliga råvaror utan tillsatser som färgämnen, smakämnen eller konserveringsmedel. Detta gör det till en naturlig produkt som uppskattas världen över. Den franska lemonaden har utvidgats genom åren i form av färska frukter med en touch av socker i flertalet olika smakkombinationer. Drycken har även påverkat många andra länder som tagit efter ordet lemonad med egna åsikter kring vad lemonad är för något och vad det ska innehålla. Exempelvis i Belgien anses lemonad vara en sötad blandning med vatten utan några spår av fruktjuice och liknande. Men den gemensamma nämnaren är att någonting ur den ursprungliga franska lemonadens ingredienser finns att hitta i lemonader från andra länder.

Utvecklingen går framåt likaså det kommersiella utvidgandet av fransk lemonad. Idag finns det flertalet stora aktörer som levererar kvalitativ fransk lemonad världen över med sin egen touch. Valmöjligheterna är många och med största sannolikhet kommer du att hitta en favorit som passar just dig. Att njuta av en äkta fransk lemonad en sommardag är få förunnat. Med sin fruktiga smak är det en perfekt kombination att njuta av i värmen. Frankrike är känt som ett av de största länderna när det gäller mat och dryck och den inkluderar den franska lemonaden med sin läskande smak.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!