Fransk morotssoppa

Fransk morotssoppa

Vad passar bättre som en lättare middag eller en lite rejälare lunch än soppa? Det här receptet är en fransk morotssoppa som är härligt gyllene till färgen och ljuvligt god. Om du förväntar dig klassiska franska örter så kommer du bli nöjd. Men soppan har också en något överraskande ingrediens.

Fransk morotssoppa tar ca en timme att laga

Ingredienser

  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 stor gul lök
  • Ca 1 kg morötter
  • 1-2 krm socker
  • 2 liter kycklingbuljong (alternativt grönsaksbuljong)
  • 1 dl ris (gärna Arborio)
  • Färsk körvel, mynta och gräslök
  • Salt och peppar
  • Eventuellt krutonger

Gör såhär

Finhacka löken och fräs den i en kastrull med en temperatur strax under medel med både olivoljan och smöret. Låt löken långsamt mjukna medan du rör om.

Efter några minuter lägger du i fint slantade morötter och en nypa salt i kastrullen. Under ca tio minuter låter du morötterna också bli mjuka medan du regelbundet rör om. Om du lämnar spisen finns risken att någon bit blir lite bränd trots den ganska låga värmen. Detta ska du undvika eftersom det riskerar att förstöra soppans smak.

Häll över buljongen när morötterna känns mjuka. Häll i ris och socker plus en nypa salt. Låt det koka upp och sänk sedan till låg värme. Låt soppan puttra i ca en halvtimme eller tills det doftar tillagade morötter.

Ta av kastrullen från spisen och plocka fram din stavmixer. Har du ingen stavmixer så fungerar vanlig mixer men då med lite extra arbete.

Mixa soppan tills den är slät och inget riskorn syns längre. Riset fungerar som en redning för soppan och som du ser så har stärkelsen i riset gjort soppan härligt krämig.

Ställ tillbaka kastrullen på spisen men låt eftervärmen räcka, om inte soppan har hunnit bli kall. Rör ned de färska örterna. Hur finhackat det ska vara avgör du själv. Smaka av, salta och peppra efter eget tycke. I regel är morötterna tillräckligt söta för att lyfta soppan, men det går naturligtvis bra att ha i lite mer socker också.

Servera, med eller utan krutonger. En skvätt olivolja, gärna en lite pepprig sort, ringlas över för ett riktigt snyggt resultat.

Variera soppan

Det här receptet är ett traditionellt franskt sätt att göra just morotssoppa. Men prova gärna att byta ut dem mot någon annan rotfrukt som potatis. Örterna kan också varieras, välj dina egna favoriter. Men något som inte kan bytas ut eller uteslutas är riset. Det är nämligen det som ger soppan hela sin karaktär. Har du sett en krämigare soppa?

Pottage de Crécy

I hemlandet kallar man denna soppa Pottage de Crécy, vilket helt enkelt betyder ”tjock soppa från Crécy”. Crécy ligger i norra Frankrike, och bland mycket annat så är den delen av landet känt för just sina krämiga soppor – pottage.

Andra kända exporter från det nordfranska köket är crêpes och äppelkakan tarte tatin. Bland allt gott som kommer härifrån så gissar vi ändå att din nya favorit är den morotssoppa som du nyss lärt dig att laga och avnjutit.

Fransk morotssoppa

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!