friterad burrata

Friterad burrata

Sugen på friterad burrata? Burrata är en italiensk ost som påminner mycket om mozzarella i utseendet. Den är god och krämig och går antigen äta som den är eller friterad. Det är en ost som har ökat mycket i popularitet de senaste åren och dyker upp i allt från mattidningar till restauranger. Den stora skillnaden mot mozzarella är att den har ett krämigt inre. Det märker du särskilt när du skär upp osten på mitten.

En krämig och god ost

Burro är det italienska ordet för smör och det är också en bra beskrivning på burrata. Det är en smörigare variant av mozzarella. Det är också en anledningarna till att det är så gott med friterad burrata. Den blir krispig på utsidan och härligt krämig på insidan. Själva höljet av osten är gjord på buffelmjölk eller komjölk. Insidan är en krämig blandning av grädde och mozzarellastrimlor.

Tidigare var burrata endast en ost som gick att köpa i utvalda delikatessbutiker. Idag hittar du den i betydligt fler välsorterade livsmedelsbutiker. Det är alltså enkelt att köpa hem en burrata att fritera som en förrätt eller huvudrätt. Det vanligaste är att burratan serveras som en del av antipasto, som tillbehör i en sallad eller till en krämig pasta. Många väljer att äta burratan rå men det finns även en uppsjö av goda recept med friterad burrata.

Så gör du en friterad burrata

Det är väldigt lätt att göra en friterad burrata och du kan servera den med lite ugnsbakade tomater eller något annat gott. Tomaternas sötma passar perfekt med den lite syrligare burratan. Det är inte svårt att fritera osten men du måste vara lite försiktig. Annars finns det risk att den faller isär i fritösen.

Först och främst måste du se till att burratan är helt avrunnen. Torka den sedan med lite papper för att försäkra dig att all vätska har runnit av. Sedan häller du upp mjöl, ett uppvispat ägg och lite panko i tre olika skålar. Först vänder du burratan i mjölet, fortsätter med ägget och till sist pankon. Det är viktigt att varje lager täcker hela osten. Avsluta med att doppa burratan i ägget och pankon en sista gång.

Dags att fritera

Nu är det dags att fritera själva osten. Du börjar med att värma upp en fritös med olja till 180 grader. Tänk på att vara försiktig och akta dig för stänk från varm olja. Sedan lägger du i burratan försiktigt och låter den friteras till den har fått en gyllene färg. Ta upp den och låt den ligga och torka lite på ett papper. Vänta inte för länge med att fritera då den kommer bli mjuk och förlora det krispiga fraset. Den ska vara lite ljummen vid servering. Du kan fritera i en kastrull med höga kanter eller en fritös.

Goda tillbehör

Det klassiska är att servera med ugnsbakade tomater. Om du vill göra det lite extra lyxigt kan du välja en tryffelburrata. Det säljs till exempel av Zeta. Det kommer sätta lite extra smak på en redan god förrätt.

friterad burrata
Relaterade drycker
Black Tower Organic Pink Bubbly

Ekologisk, vegansk och hållbar!

Nr: 6508, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Adorato Appassionato Organic

Nr: 3517, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!