Friterad potatis spiral

Friterad potatis spiral som tillbehör

Sugen på friterad potatis spiral? Kanske har du sett spiralpotatis på pinne någon gång på en marknad? Eller sett någon tv-kock tillaga det som ett härligt tillbehör. Har du då tänkt att det där känns svårt att göra och något du troligen ska överlämna till proffsen? Då är det faktiskt dags att tänka om. Spiralpotatis är faktiskt relativt enkelt att göra, och resultatet blir både gott och snyggt. Det passar som tillbehör till mycket, och kommer definitivt få gästerna att bli mer imponerade än vad några enkla pommes frites skulle.

Så här gör du friterade spiralpotatis:

1. Skala halvstora potatisar och trä dem på en grillpinne.

2. Skär potatisen ända in till pinnen samtidigt som du snurrar på den.

3. Dra sedan ut potatisen längst pinnen så att varje skruvdel särar på sig.

4. Fritera i frityrolja i fritös eller kastrull tills potatisen blivit gyllene.

5. Plocka upp potatisen och salta eller krydda med pommes frites krydda.

Att göra potatisspiral är med andra ord relativt enkelt. Det som är viktigt att tänka på är att använda en vass kniv, så att du enkelt kan skära i potatisen utan att behöva ta i för mycket. Om kniven är för slö är risken att du skär dig mycket större. Det finns även speciella spiralmaskiner att köpa, och i dem kan du såklart göra spiraler även av andra grönsaker.

Servera friterade potatisspiraler som tillbehör

Friterade potatisspiraler går alldeles utmärkt att äta precis som de är, direkt från pinnen. Så brukar de oftast serveras om du köper dem exempelvis på en marknad. Men spiralpotatis passar också alldeles utmärkt som tillbehör. Variera dina pommes frites, klyftpotatisar eller potatiskroketter med dessa potatisspiraler. Det kommer garanterat uppskattas av både stora och små.

Att tänka på när du ska göra friterad potatis spiral

Även om potatisspiraler är relativt enkelt att göra finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Att du ska använda dig av en riktigt vass kniv har vi redan berättat. Men ett annat riskmoment är själv friteringen, som du alltid bör vara försiktig med.

Tänk på att du inte ska blötlägga dina grillpinnar i trä innan du ska fritera med dem, så som du rekommenderas att göra när du ska grilla. Detta eftersom det finns stor risk att det börjar skvätta om de är blöta när du lägger ner dem i den varma oljan. Du riskerar då att få varm olja på dig och skada dig. Ha alltid ett lock i närheten när du friterar för att kunna kväva en eld om olyckan skulle vara framme.

Låt gärna dina potatisspiraler få ligga på hushållspapper en kort stund efter friteringen. På så vis rinner överflödig olja av innan servering.

Potatisspiraler i ugn

Om du känner dig otrygg med att fritera kan du även göra potatisspiraler i ugn. Skär potatisen på samma sätt. Pensla sedan med smält stör, salta och strö över lite ströbröd, ungefär som när du gör hasselbackspotatis. Grädda sedan i ugn på 225°C i cirka 25-30 minuter. Potatisen ska ha blivit mjuk men också fått en fin färg med knapriga kanter.

Friterad potatis spiral

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!