frizzante vin

Vin av typen frizzante

Världens mest populära viner som är mousserande, som till exempel champagne eller cava, har jästs till ett mycket högt tryck. Det är av den orsaken som bägge dessa drycker säljs på tjocka flaskor som klarar av att hålla emot det höga trycket. Det är inte ovanligt att champagne till exempel har ett tryck som överstiger trycket hos ett genomsnittligt bildäck.

Den kraftigt bubbliga effekten är något som man medvetet tagit fram genom århundraden, framförallt när det handlar om champagne. Men det händer också ibland mindre frivilligt. Eller i alla fall har det varit så historiskt sett att en viss spontanjäsning gett upphov till en liten mousserande – eller pärlande – effekt.

Det här har i sin tur gjort att man vidareutvecklat sorterna till egna semi-mousserande eller pärlande sorter. I Spanien finns till exempel vin av typen spumantoso medan man i Frankrike hittar crémant. Men den italienska motsvarigheten till vin av den här typen heter frizzante och den är extra intressant.


Lambrusco frizzante

Det italienska vin av typen frizzante som i störst utsträckning gjort sig ett namn utanför hemlandet är förmodligen Lambrusco. Vinet produceras framförallt i norra Italien, närmare bestämt i områdena Emilia och Piemonte.

Många tror felaktigt att Lambrusco också är en sorts druva. Men sanningen är att vinet kan göras på flera olika sorter, som visserligen påminner en hel del om varandra. Det de har gemensamt är den blå färgen och det är också den som ger Lambrusco dess mest utmärkande drag – den röda färgen. Pärlande, eller frizzante rött vin är inte speciellt vanligt och jämfört med vinets vita släktingar så är produktionen försvinnande liten.

Lambrusco som typ har ofta karaktär av kuriosa, speciellt utanför Italien. Därför kan kvaliteten vara mycket skiftande. Om du vill prova det här vinet bör du göra god research innan och inte välja den allra billigaste flaskan.


Prosecco frizzante

Italiens mest kända bubblor är utan tvekan prosecco och det är framförallt den fult mousserande sorten som är känd. Men prosecco finns faktiskt som frizzante också även om den för en mer anonym tillvaro än sitt bubbliga syskon.

Många prosecco frizzante kommer från områdena kring Veneto i nordöstra Italien. Den här regionen är också känd för sina röda kraftiga viner med mycket sötma. Sötman, som är tydlig även i vanlig prosecco, är framträdande i frizzante.

Men det är inte högre sockerhalt som är orsaken egentligen. Istället handlar det om att den pärlande effekten hos vinet kommer från färre och snällare bubblor. Medan en mer mousserande effekt bryter av mot sötman så kan frizzante-bubblorna sägas förstärka effekten.


Så dricker du frizzante

Du dricker din frizzante vid samma tillfällen som du skulle dricka en flaska champagne, cava eller prosecco. Med andra ord dricker du den precis närsomhelst, men gärna vid ett speciellt tillfälle.

Använd klassiska champagneglas eller en vacker coupe när du dricker den och servera den givetvis mycket väl kyld.

Tack vare de snällare bubblorna så går det att kombinera frizzante med mat i något större utsträckning än andra mousserande viner, men festliga snittar är för många det naturliga tillbehöret.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!