fyllda paprikor grekland

Fylld paprika från Grekland – Gemista

Vad blir det för mat? Är du förälder så känner du igen den frågan och den kommer från de hungriga barnen. Så ja vad blir det för mat kanske du försöker fundera ut, men fundera ej mer för här kommer ett supergott tips till dig och det är Gemista.

Så vad sjutton är Gemista? Jo det är en härligt god fylld paprika från det grekiska köket och den kommer garanterat att bli en hit där hemma vid matbordet. En Gemista kan vara fylld med i princip vad du känner för så kika i kylskåpet vad du har och släng i det i dina paprikor. En vanlig fyllning är ris och grönsaker eller också köttfärs. Så denna rätt passar både till den som gillar kött och till den som äter en vegetarisk kost.

Grekisk middagsbjudning

Om du ska ha gäster över så är det en smidig rätt att göra om ni är många eftersom paprikorna sköter sig själva i ugnen. Medan de är i ugnen kan du istället prata med dina gäster och kanske bjuda på en välkomstdrink som ett glas vin och med ett gott tilltugg. Och eftersom det är grekiskt tema så passar det ju utmärkt med oliver och fetaost till välkomstdrinken.

De fyllda paprikorna kan ätas tillsammans med till exempel ugnsrostad potatis som du gärna kryddar upp med vitlök och rosmarin innan de åker in i ugnen. En sås som passar utmärkt till är tzatziki och den kan du göra själv eller för att underlätta köp en färdig i affären.

En sallad till lyfter alltid maten och du kan slänga ihop en enkel sallad genom att köpa färdighackad sallad på påse och gärna då med en blandning av olika salladsblad. Hacka tomater, rödlök och gurka och släng i salladen tillsammans med olivolja.

Svårare än så här är det inte att fixa en grekisk middagsbjudning!

Recept på Gemista med köttfärs

Här följer ett recept till dig som vill prova på varianten med köttfärs i paprikorna. Men det går utmärkt att byta ut köttfärsen mot en vegetarisk färs gjord på exempelvis soja och rätten blir då vegetarisk.

Gemista ca 6 personer:

12 medelstora paprikor

500 g köttfärs

1 burk krossad tomat

2 dl ris – risottoris eller grötris

1 gul lök

1 msk olivolja

1 msk hackad persilja

1 msk hackad mynta

2 tsk salt

En nypa peppar

Tillagning:

Börja med att sätta ugnen på 180 grader. Skär bort översta delen på paprikan, gröp ur dess innehåll och lägg i en ugnsform.

Hacka löken och stek mjuk, i med köttfärsen och bryn tills den fått färg.

Tillsätt burken med krossade tomater, ris, persilja, mynta, peppar och salt. Sjud i ca 7 min.

Fyll paprikorna men inte ändå upp utan ungefär 3/4 och sätt på locket på paprikan som du skar bort tidigare.

I formen med paprikorna häller du i ca 2 dl vatten och låt ugnsbaka i 1 timme med folie över formen. Tag sedan av folien och baka ytterligare ca 20 min eller tills du ser att de fått färg.

Paprikorna kan ätas som de är eller tillsammans med potatis om man vill det.

fyllda paprikor grekland

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!