gin och apelsinjuice

Gin och apelsinjuice – helt enkelt

Gin görs ofta på majs, vete, råg eller melass och smaksätts sedan med enbär. Ibland kryddas också spriten med någon annan smaksättning som till exempel irisrot, kanel, anis eller bittermandel. Varje gintillverkare har sitt eget sätt att krydda sin gin på. Gin används till många olika drinkar. Kombinationen med gin och tonic är så klart den mest kända, och är en drink som är älskad över hela världen. En annan populär drink med gin är Dry Martini. Här ska vi tipsa om drinkar med gin och juice, och alldeles särskilt gin tillsammans med apelsinjuice.


Vad är gin?

Innan vi går närmare in på drinkar med gin och apelsinjuice vill vi gärna berätta lite mer om spritsorten gin. Vid ginframställning används sprit som destilleras och sedan smaksätts med enbär. Olika länder framställer sin gin på lite olika sätt. Billigare ginsorter smaksätts ofta med aromämnen och kryddkoncentrat och mer kvalitetsgin kryddas upp med riktiga kryddor genom att dessa läggs högst upp i destillatorn. När spritångorna når kryddorna får spriten god smak.

Det finns massor av olika ginsorter. Genever kan sägas vara en föregångare till den mer moderna ginen. Den tillverkas bara i Nederländerna, Belgien och i norra Frankrike. London Dry Gin är en populär gin som tillverkas över hela världen. Den får inte smaksättas en andra gång efter destilleringen. Plymouth gin smaksätts med enbär och apelsin och har en lite fräschare smak än många andra ginsorter. Den tillverkas på ett destilleri i Plymouth i England. Old Tom Gin är smaksatt med enbär men också sötad. Old Tom Gin används bland annat i drinken Tom Collins.


Drinkar med gin och apelsinjuice

Nu ska vi äntligen komma in på kombinationen gin och apelsinjuice. Blandar du gin med juice får du en något sötare drink men som fortfarande behåller sin beska. Vill du att drinken ska vara ännu lite sötare kan du tillsätta lite sirap. En gin- och apelsinjuicedrink smakar friskt och gott och kan faktiskt serveras hela dagen. Alldeles speciellt bra passar den som en aperitif före middagen en varm sommardag. Servera drinken väl kyld och bjud gärna på rostade nötter till som ett gott snacks.

När du ska blanda en drink med gin och apelsinjuice är det bra att ha en shaker, ett drinkmått och isbitar. Och så behöver du ju gin och apelsinjuice så klart. Vilken ginsort du ska använda beror på vilken drink du ska blanda och vilken smak du är ute efter. När det gäller apelsinjuice så rekommenderar vi färskpressad juice.

Vill du ha en frisk drink kan du prova att blanda valfri gin med apelsinjuice och sprite. Addera lite apelsinlikör om du vill ha en starkare drink med mer apelsinsmak och lite grenadine för färgens skull. Och så massa med is förstås! Ett annat förslag är att blanda valfri gin med apelsinjuice, lite sirap, mousserande vin och sedan dekorera drinken med apelsinskal i tunna skivor och ett citronmelissblad. Prova dig fram och hitta ditt egna recept på en gin- och apelsindrink!

Visste du förresten att gin förr användes som en medicin för att behandla bland annat njurproblem och gikt?

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!