gin och tonic glögg recept

Gin och tonic – recept med glögg

När hösten blir allt mörkare och kallare gör glöggen entré. Denna varma och kryddiga dryck som passar lika bra att dricka en mysig kväll hemma framför brasan med en bok som på glöggminglet med familj och vänner. Med vad är egentligen glögg?


Vad är glögg?

Ja, helt kort kan man säga att glögg är vin eller sprit med kryddor. Det finns också alkoholfria glöggalternativ. Glögg innehåller dock inte vilka kryddor som helst utan det är kryddor som vi förknippar med advent och jul. Glögg kan till exempel vara kryddat med nejlika, ingefära, kardemumma, kanel , stjärnanins och pomerans. Visste du att redan de gamla grekerna och romarna drack vin smaksatt med olika kryddor. Till Sverige blev kryddat vin en tradition långt senare, och först på 1800-talet blev glögg en populär advent- och juldryck. Nu serverar vi gärna varm glögg tillsammans med mandel och russin. Och till detta gärna en pepparkaka eller en lussekatt. En sak till! Vet du vad ordet glögg kommer ifrån? Jo, det kommer från verbet glödga som betyder värma upp.


Tips på gin och tonic glögg recept

Gin & tonic är mångas favoritdrink och glögg är fantastiskt gott att bjuda på under advent- och jultiden. Går det helt enkelt att i göra ett gin och tonic glögg recept som blir gott att bjuda på? Javisst, den kryddiga och söta glöggen tillsammans med den lite syrliga och bittra smaken från gin och tonic blir en härlig kombination. Vad sägs till exempel om en Glögg & Tonic – en kall dryck god att servera före julmiddagen. Fyll glasen med krossad is. Häll på rödvinsglögg och toppa till sist drycken med din favorittonic. Varför inte garnera drinken med en kanelstång för att verkligen locka fram julkänslan?

Vill du istället bjuda på en dryck med glögg och gin kan du börja med att välja ut en glögg som du tycker om. Det går bra att göra den här drinken på både vitvinsglögg och rödvinsglögg. Nästa steg är att välja ut vilken gin du ska använda. Här kan du också helt enkelt välja den gin som du tycker bäst om eller den gin du har hemma i barskåpet. Det går utmärkt med till exempel en gin från de kända ginmärkena Beefeaters, Hendrick’s eller Gibson’s. Som garnering kan du även här välja en kanelstång, men det passar också bra att dekorera med en citronskiva eller lite färsk rosmarin. Blanda lite citronjuice med gin och indian tonic-vatten i ett glas fyllt med krossad is. Fyll på med valfri glögg. Garnera och servera! Den här drinken går alldeles utmärkt att också göra alkoholfri. Det finns flera alkoholfria gin att välja mellan.


Varm glögg med gin

Vi vill också passa på att tipsa om att du kan göra egen glögg med hjälp av gin. Du behöver en flaska torrt vitt vin, en deciliter baksirap, glöggkryddor efter egen smak och en deciliter valfri gin. Värm upp vinet till 37 °C. Tillsätt sirap och kryddor. Ta bort kastrullen från spisplattan och låt kryddorna dra i vinet i en halvtimme. Sila vinet och tillsätt gin. Nu är glöggen klar! När gästerna kommer värmer du glöggen och serverar i små koppar.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!