gin tonic svartpeppar

Gin & Tonic med svartpeppar – klassiker med twist

Nyfiken på hur man gör en god Gin & Tonic med svartpeppar? Gin och tonic, eller G&T, som den kallas i korthet är en klassisk grogg. Denna skapelse som funnits med sedan 1700-talet. Det var officerarna i det Brittiska ostindiska kompaniet som skapade den i Indien för alla dessa år sedan. Intentionen var faktiskt inte att ta fram en god, läskande drink – även om det var det som sedermera blev resultatet. Malaria var ett stort problem och detta botade man med kinin. Denna medicin hade dock en mycket otrevlig smak vilket gjorde att man blandade ut pulvret i en blandning av sockervatten och gin för att överhuvudtaget få i sig det.

Drycken som under en tid betraktat som en gammaldags drink har på senare tid fått ett uppsving och blivit enormt trendig. Drinken serveras på etablissemang över hela världen och det finns till och med barer som som är helt dedikerade till denna ädla dryck och endast serverar gin och tonic av olika slag. Tack vare att det finns så många olika sorters, gin tonic och smaksättare kan denna grogg varieras i all oändlighet. Till exempel en gin & tonic med svartpeppar!

Gin

Grundstenen är naturligtvis ginen. De vanliga etablerade gintillverkarna börjar så sakta utmanas av nya aktörer och på många håll i landet, och utomlands, startas lokala gindestillerier. Vilken gin man föredrar är helt individuellt, men precis som med alla spritsorter finns det varianter med bättre eller sämre kvalitet och i olika prisklasser.

Tonicen

En klassisk tonic smakar någon bittert och beskt men har en ren smak. Det har länge funnits några olika tonicsorter – den klassiska, grape tonic och russian tonic. Men allt eftersom drinken har ökat i popularitet har även utbudet av tonic gjort det. Idag finns det en uppsjö sorter, alla med olika smaker och egenskaper, i varje dagligvarubutik är flera hyllmeter tillägnade denna ädla dryck till skillnad från den tid där man ibland kunde få leta efter den i speciellt utvalda butiker. En trevlig faktor är att många tillverkare tillhandahåller sin tonic i små flaskor, vilket gör det enkelt att prova många olika.

Garnityr och smaksättning

En gin och tonic kan varieras på lika många sätt som det finns smakriktningar. Det finns vissa klassiker men även mer ovanliga smaksättningar. En av de senare är att ha i svartpeppar i sin drink. Det kan låta konstigt, men denna kryddning ger faktiskt en helt ny tappning till din G&T. Svartpepparn gör sig mycket bra i kombination med gurka. Tillsammans kommer de att ge dig en helt unik gin och tonic med fräschör och en aning sting.

Oavsett vilken typ av G&T du tänker göra så är grunderna de samma. De är enkla men ack så viktiga. Drinken skall serveras i ett highballglas, det vill säga ett högt och rakt dricksglas. Den andra viktiga grundingrediensen är is – i rikliga mängder. Lägg is och tunt skivad gurka i glaset och dra ett par varv med pepparkvarnen, alternativt använd dig av hela svartpepparkorn, fyll sedan på med valfri mängd gin. Toppa sedan upp resten av glaset med härlig kyld och porlande tonic. Till denna variant av drinken passar den klassiska tonicen utan ytterligare smaksättning bäst. Gurkan och pepparn är det som skall stå i fokus och sätta smaktonerna.

Drick och njut!

gin tonic svartpeppar
Relaterade drycker
Fjäre London Dry Gin

Nr: 31501, Sprit ,

Läs mer
Kyrö Gin

Vinnare av 2015 års Gin & Tonic på IWSC 2015!

Nr: 8775602, Sprit ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!