gin tonic rabarber

Fräsch och god drink med gin, tonic och rabarber

Vill du bjuda på en riktigt fräsch drink ska du prova att blanda en Gin & Tonic med smak av rabarber. Perfekt en varm och solig sommardag! Häng med så berättar vi mer!


Rabarber – vårens första skörd

Rabarber är ofta den växt som du först kan njuta av på våren. Och den är verkligen värd att njutas av! Du ska bara äta stjälkarna. Bladen tar du bort och kastar i komposten. Stjälkarna kan användas till bland annat pajer, kräm och saft. Och så som en smaksättning i en Gin & Tonic förstås! En rabarberplanta är mycket lättskött. Den är flerårig så den kommer troget att ge dig rabarber år efter år.


Tonic water – en dryck smaksatt med kinin

I en Gin & Tonic är val av tonic viktigt, kanske faktiskt lika viktigt som val av gin. Men vad är egentligen tonic water? Jo, det är en kolsyrad dryck som är smaksatt med kinin. Kinin utvinns från kinaträdets bark och det ger drycken en lite bitter smak som balanseras upp med lite sötma. En tonic kan också ha andra smaksättningar förutom kinin, till exempel rabarber, citron och blodapelsin.


Gin – en het spritsort

En av de mest populära drinkarna är Gin & Tonic. Den har en distinkt karaktär och kan få en alldeles egen smakprofil beroende på vilken gin och vilken tonic du använder. Gin är en spritdryck med en tydlig enbärssmak. Andra kryddor i en gin kan till exempel vara citrus, bergamott och bittermandel. London Dry Gin och Old Tom är två kända ginsorter. Det finns också rosa gin. Den är färgad med röda bär, grapefrukt eller med rabarber. Och det passar ju väldigt bra att använda när du ska blanda en Gin & Tonic med rabarbersmak, eller hur? Det kan ge en extra skjuts till smaken men framför allt ger det drinken en fin färg.


Gin & Tonic med rabarber

Nu har vi äntligen kommit fram till själva drinken, alltså en Gin & Tonic med rabarbersmak. Rabarben ger drinken en fräsch, somrig touch. Vi börjar med en Rabarber Sour. Det är en klassisk Gin & Tonic med smak av rabarber men med ett äggviteskum. I denna drink och även i den andra drinken vi ska tipsa om behöver du en rabarbersirap. Den kokar du enkelt ihop av rabarber, vatten och socker. Sirapen håller sig bra i kylen i några veckor så den kan du förbereda långt innan du ska servera drinken. Låt 250 g rabarberbitar koka ihop med 3 dl vatten och 2 dl socker. Sila och vips har du en rabarbersirap! Nu till drinken. Häll i 0,5 dl av sirapen i en shaker tillsammans med lite citronsaft, 1 dl gin, 1 äggvita och några isbitar. Skaka! Skaka! Skaka! Sila upp drinken i ett glas och häll i ungefär 1 dl tonic water.

Nästa drink är kanske lite enklare. Lägg ner några isbitar i ett glas. Ta gärna ett fint vinglas. Häll i lika delar gin och rabarbersirap och toppa med dubbelt så mycket tonic. Alla Gin & Tonic med rabarber är snygga att servera med en bit rabarberstjälk i.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!