gin tonic saffran

Gin & Tonic med saffran!

Undrar du om man kan matcha gin tonic och saffran? Gin och tonic är en klassisk drink, eller grogg om man är nogräknad, som älskas av många. Denna läskande och fräscha drink har många år på nacken och går aldrig ur tiden, även om dess popularitet går upp och ner under perioder. På senare år har den fått ett riktigt uppsving och allt fler konnässörer har sett dagens ljus.

Större utbud på gin & tonic

Den ökade populariteten har lett till att utbudet ökat enormt – både när det gäller gin och tonic. För några år sedan fanns det kanske tre olika tonicsorter i vanliga livsmedelsaffärer. Idag kan man botanisera bland hyllmeter av den goda drycken.

Detsamma gäller gin; allt fler producenter och små lokala tillverkare etablerar sig på marknaden. Det är goda nyheter, och något som gör det möjligt för gin och tonic-entusiaster att experimentera med olika smaker och kombinationer.

Oändliga möjligheter

En stor del av denna drinks popularitet är just möjligheterna till variation. Standard är ju en enkel gin med vanlig klassisk tonic som serveras i ett högt glas fyllt med is och citron. En annan variant dekoreras med tunt skivad gurka vilket ger en helt annan smakton, men egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.

Utöver att använda sig av gin och tonic med olika smaksättningar kan man göra betydligt mer avancerade drinkar genom att spicea upp de två originalingredienserna.

Gin och tonic med saffran

En läcker variant är att göra en gin och tonic med saffransmak. Det kan man göra på flera olika sätt. Först och främst finns det ginsorter som kommer färdiga smaksatta med saffran. Dessa blandas sedan med tonic och drinken är klar. Vill man kan man dock göra smaksättningen själv.

Det görs på två olika sätt. Antingen kan man tillsätta vanligt saffranspulver i gin och skaka detta tills det blandats ordentligt. Häll blandningen över is och toppa upp glaset med tonic. I den andra varianten gör man precis tvärtom, det vill säga smaksätter tonicen med saffran. Låt ett par saffranstrådar dra i tonicen i en halvtimme eller mer beroende på hur mycket smak man vill ha. Sila  sedan bort trådarna.

Fyll ett högt glas med is, pressa i lite limejuice och tillsätt den mängd gin som du vill ha i din drink. Fyll sedan på med den saffrans-smaksatta tonicen och njut. Oavsett vilket tillvägagångssätt man väljer så är en gin och tonic med saffranssmak en mycket god drink som passar vid många olika tillfällen, men extra bra gör den sig så klart i juletider.

Tonic utan gin

Något som är värt att komma ihåg är att tonic faktiskt är en väldigt god dryck i sig. Den behöver inte blandas med gin för att komma till sin rätt. Det finns faktiskt inte mycket som slår ett glas iskall tonic med mycket is. Det är en läskande och god dryck som kan avnjutas vid en rad olika tillfällen.

Det är till exempel perfekt att servera som ett alkoholfritt alternativ till de som väljer att inte dricka alkohol. Att få ett glas tonic med dekoration känns betydligt festligare än att dricka vatten eller läsk.

gin tonic saffran

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!