gintunna

Vad är en gintunna?

Ganska många av er där ute har nog aldrig hört talas om en gintunna tills en granne eller än vän häller upp ett glas gin och säger att detta minsann, det är gin från en tunna. Inom branschen kallas denna typ av gin oftast för lagrad gin eller gul gin.

Historien bakom denna produkt är spännande. Det började med ett franskt företag som ville veta: hur smakade gin för hundra år sedan? De hade ett manuskript där det stod att gin smugglades till England på fat. Efter att ha provat och ändrat lite i originalreceptet för företagets gin för att anpassa det till smakerna som en tunna gav så hade de en färdig produkt.

Ungefär samtidigt, på andra sidan Atlanten i USA så höll två amerikanska företag på att prova sig fram med gin i tunna. De fick lite annat resultat där ginen fick en mycket mer smak av den sprit som lagrats i tunnan tidigare. I detta fall var det också nyfikenheten som gav dem anledning till att prova att lagra gin på tunnor. De ställde sig samma fråga, hur smakade gin som kom från Europa efter flera veckor eller månader i en tunna?

En gintunna är inget annat än en tunna som tidigare oftast har använts till att lagra vin, bourbon, eller kanske råg i. En del fabrikanter föredrar att använda nya ekfat för att lagra sin gin. Anledningen till detta är att till exempel amerikansk ek ofta ger en mjukare smak medan europeisk ek ger en lite starkare smak.

En del använder tunnor gjord av akacia, mullbär. körsbär, kastanj och fransk ek. Dessa tunnor är ofta mindre än de klassiska whisky-, bourbon- och vintunnorna. Dessa används då för att lagra ginen runt tre månader vilket ger den en speciell smak och en lite gul färg.

Som ni ser, det är inte unikt att lagra gin; på 1800 talets fraktades gin från fabrikant till barer och restauranger i tunnor. Sedan tappades den upp antingen på glas- eller keramikflaskor som stod i baren. Man kan köpa dessa små keramiska gintunnor om man vill det. De ger en liten speciell känsla till din bar du har hemma när du har besök.

Om sedan ginen i den verkligen har lagrats så har du något mycket fint och annorlunda att bjuda vänner och bekanta på. Gintunnan är stilren och kommer i olika storlekar, både i keramik och i trä så det finns alltid en modell som passar i hemmet.

Kommer gin i tunna att slå igenom stort? Det får tiden visa. Just nu är den producerad i små skalor för riktiga finsmakare i de lite finare och dyrare restaurangerna och barerna runt om i världen. Men nästa gång du ser en flaska som det står på att den har lagrats i tunna ska du ta och prova det. Om du inte tycker om den kan du alltid gå tillbaka till den klassiska ginen, men om du får smak på den så har du en helt ny värld inom gin marknaden att utforska.

gintunna

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!