glasflaska skruvkork

Myter om vin i glasflaska med skruvkork

När skruvkorken gjorde sin entre på vinmarknaden för några år sedan samlades skeptikerna snabbt och enades om att skruvkork inte är ett alternativ för vin som ska lagras. För lite drygt 20 år sen, under tidigt 00-tal, började glasflaskor med skruvkork bli allt vanligare för viner. Inledningsvis var det mer vanligt att det var enklare viner, kanske till och med så pass enkla att det oftast var vin på tetra eller kartong som hade skruvkork. Numera är skruvkork nästan helt och hållet standard även för dyrare viner. I den här artikeln går vi igenom några av myterna och påståendena kring den omdiskuterade skruvkorken, hata eller älska?


Kan man lagra ett vin med skruvkork?

Att det är praktiskt med skruvkork går knappast att förneka, det gör liksom inget att man glömt vinöppnare när man ska på picknick eller till och med om man inte riktigt lärt sig att få in den rätta knycken med öppnandet.

Men funktion är inte allt, eller? Kan en skruvkork verkligen mäta sig mot den traditionella korken tillverkad av bark från korkek när det gäller att lagra och mogna viner? Det finns så klart olika aspekter att ta hänsyn till, somliga hävdar att det absolut inte går på grund av att en skruvkork är alldeles för tät och inte släpper igenom syre vilket hjälper vinet att andas och därmed mogna. Däremot finns det också en del åsikter om att processen saktas ner då mindre syre kan komma in vilket gör att själva lagringen i sig blir ”säkrare” ur kvalitetssynpunkt. Alltså kan det vara en fördel vid långlagring. Med ny teknik och bättre tillverkade skruvkorkar verkar det lovande att lagra vin med skruvkork.


För- och nackdelar med skruvkork

Utöver att kvalitén på lagringen tyder på att kunna gå upp så finns det såklart andra fördelar med skruvkorken men givetvis finns det också nackdelar. Men man får anta att skruvkorken som numera blivit en ny standard kommer ta över allt mer, mestadels beroende på att man kan producera jämnade kvalitet av vin i större utsträckning eftersom man inte kan kontrollera jämnheten i naturkorkar.

Man tror också att yngre generationer av nya vindrickare kommer driva på utvecklingen då man är allt mer accepterande än äldre generationer.


Fördelar

  • Man undviker risken med att servera korkat vin då skruvkork inte kan släppa bitar av kork, detta uppskattas även av många restauranger som då slipper besvikna gäster.
  • Kvalitén mellan olika flaskor blir jämnare då de inte påverkas av naturkorkens olika egenskaper.
  • Man behöver inte någon vinöppnare, det är givetvis ett simpelt argument men ack så kraftfullt. Faktum är att många är nervösa inför att öppna en vinflaska med naturkork då man inte vill att den ska gå sönder.


Nackdelar

  • Den mest uppenbara nackdelen är omdiskuterad men handlar såklart om vinets mognad och lagring, många hävdar nämligen att naturkorken bidrar till vinets mognad och därmed är det bästa alternativet.
  • Romantiken med att öppna en vinflaska med naturkork är oslagbar, det ploppande ljudet när korken dras ur flaskan bidrar till viss stämning.
  • Det är ännu för tidigt att uttala sig om långlagring med hjälp av skruvkork, naturkork däremot finns tydliga bevis på att fungera (om naturkorken inte har en naturlig defekt vilket inte kan förutses).

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!