god sockerfri choklad

God sockerfri choklad

Finns det verkligen sockerfri choklad som är god? I Europa konsumerar vi flera kilo choklad per år och det är verkligen något som älskas av många. När sockerfrihetsen började för cirka 10-15 år sedan började flera företag producera sockerfri choklad för att nå ut till en bred marknad av människor som ville vara nyttiga men ändå njuta av det goda. Dock lyckades inte chokladen smaka sådär jättegott. Det var och är fortfarande väldigt svårt att få till sockerfri choklad som är likvärdig i smaken som vanlig choklad.

Choklad är gjord av kakaobönor som förmodligen många vet, dessa träd har funnits i flera tusentals år. Kakaoträden växer mestadels i Sydamerika och kom till Europa i början av 1500 talet. Det vanligaste och mest traditionella sättet att skapa choklad på är att blanda kakaomassa, socker och kakaosmör från kakaobönan. Beroende på vilken typ av choklad som ska tillverkas läggs det till mer kakao för mörkare choklad och ska det vara mjölkchoklad blandas det i mjölkpulver av något slag.


Hur gör man egentligen en god sockerfri choklad?

Tekniken och kunskapen är mer avancerad idag än för 10 år sedan när det gäller sockerfri choklad. Det är många företag som verkligen vet hur de får till en väldigt mumsig choklad utan socker och det finns en hel del alternativ på mathyllorna idag.

Dessa sockerfria recept kanske inte är tillgängliga från företagen ellet lätta att få tag i om du skulle vilja prova göra sockerfri choklad själv. Ett tips om du vill ta dig an utmaningen är att läsa på inom området. Först och främst måste du ha förebett ingredienser som kommer att ge chokladen rätt textur, så kallat bulkmedel. Dessa bulkmedel heter bland annat polydextros, skulle du inte få tag på just det finns det även andra fibrer.

När du har hittat bra ingredienser för chokladens textur är det dags att börja tänka på var den söta smaken ska komma ifrån. Det finns några sötningsmedel du kan använda dig av men tänk på att de ska vara av bra kvalité annars kommer ckokladen förmodligen att smaka dåligt. Vissa utländska sötningsmedel är inte godkända i Sverige. Det är något som chokladtillverkningsföretag måste ta stor hänsyn till, det betyder också att olika sockerfria chokladkakor kan smaka olika beroende på vilket land du befinner dig i.

Det finns något som heter sockeralkoholer, det är ett alternativ till sötningsmedel som passar bra till tillverkning av sockerfri choklad. Dock behövs det bara en liten droppe, för mycket av sockeralkoholer är en mindre bra idé eftersom många är känsliga emot det.

När du har alla ingredienser kan du börja göra din sockerfria choklad. Du börjar med att rosta dina kakaoböner i ungefär 30 minuter. Efter det ska du krossa bönorna och ta bort allt skal. När skalet är borta kallas kakaobönerna för kakaonibs. Om du vill göra det enkelt för dig kan du faktiskt köpa kakaonibs i en matbutik. Du blandar sedan kakaomassan med förvalt bulkmedel och sötningsmedel eller sockeralkohol. Vips så har du skapat din egna sockerfri choklad!

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!