
Godaste marulken
Marulken är en riktigt ful fisk med en bred kropp och ett tillplattat stort huvud med en enorm mun. Det här är en bottenlevande fisk i djupa vatten (från 20 meter till 1000 meter) som lustigt nog fiskar själv genom sitt fiskespö som sitter på huvudets ovansida. Marulken är utbredd i Svarta havet, Atlanten, Medelhavet, Nordsjön samt utmed den svenska kusten framförallt västkusten (Skagerrak och till viss del i Kattegatt). Denna fisk kan även förekomma i Öresund samt sydvästra Östersjön i sällsynta fall. Marulken är en stor fisk och kan bli runt 1,7 meter lång och väga hela 60 kilo. I Svenska vatten brukar den dock ligga på en vikt mellan tre till sex kilo. Marulken fångas oftast som bifångst i kräft- och fisktrål. Eftersom Marulken säljs med borttaget huvudet och skinn kallas den ofta för kotlettfisk.
Från skräpfisk till gourmetfisk
Marulken betraktades under en lång tid som en skräpfisk av fiskare som inte ville behålla den. Faktum var att den till och med ansågs ”föra otur med sig” vilket kanske kom från dess inte alltför attraktiva utseende. Allt förändrades under 1970 talet efter det att en del gourmetkockar upptäckte att Marulken var en otroligt god matfisk. Med sitt fasta vita kött, stora filéer och goda smak började efterfrågan öka och som konsekvens gick priset upp. Var dock observant på att Marulken är delvis rödlistad i WWF fiskeguide eftersom arten är känslig för överfiskning. Undantag har gjorts för en del områden samt fisk som är MSC- certifierad. När du köper Marulk är det väldigt viktigt att den fisk du köper är MSC- certifierad vilket garanterar att den fiskats på ett hållbart och godkänt sätt.
Matfisken Marulk
Marulken är en delikatess och för den som inte vanligtvis är förtjust i ”fisk” är Marulken rätt val. Denna fisk har ett otroligt smakrikt vitt, spänstigt samt fast kött som påminner ganska mycket om hummer. Marulken kan kan pocheras eller stekas och fungerar fantastiskt bra med massor av olika rätter och smaker från världen över. Faktum är att denna fisk kan behandlas som kött och det går bra att använda smaker som vanligtvis används för tillagning av kött och serveras med fin rödvinssås. Det är kanske därför som Marulken ofta beskrivs som en köttig fisk och att den passar bra med mustiga smaker och ett glas gott rött vin.
Tillagning
Marulken är en gourmetfisk som är oerhört lättlagad. Fiskens kött är något sötaktigt (som hummer), vitt och fast. Bäst är att tillaga Marulken i stora bitar (kotletter eller biffar) i ugn, halstrad eller kokad. Köttet från Marulken fungerar även fint på grillspett och kan gärna lindas in med bacon.
Det finns en stor mängd olika recept online på Marulk med massor av olika varianter. Själva Marulken tillagas vanligtvis med lite grovsalt och kan även gnidas in med rosépeppar. Allt annat kommer att kräva lite mer kokkonst. Vanligtvis serveras Marulk med exempelvis härlig potatispuré med Västerbottensost, smörstekta kantareller eller citronsmör med rotfruktsfräs. Marulkens filéer är perfekta helstekta tillsammans med äpple, calvados samt curry. Servera gärna med sallad och ris. Du kan gärna prova ugnsbakad Marulk tillsammans med stekta grönsaker och sötpotatisaioli eller Marulkschnitzel med potatissallad. Var dock försiktig att inte steka fisken för länge eftersom den då kan bli något seg.