göra egen korv

Lär dig göra egen korv

Det kan se komplicerat ut att göra egen korv men det är inte svårt alls. Efter en del förberedelser, och kanske införskaffande av såväl ingredienser som material, är du snart igång.

Att stoppa korv är en gammal tradition och säkert har flera av dina äldre släktingar ägnat sig åt denna enkla konstform. Sedan föll det i glömska när du (precis som alla andra) insåg hur snabbt det gick att gå till affären och köpa färdiga produkter. Tillbaka till ruta ett – dags att ta tillbaka hantverket och med det också ha koll på exakt vad din mat innehåller.

Göra egen korv – Råvarorna

Du kan använda i princip vilket kött, eller inte kött, som helst i din korv. Kanske har du turen att känna en jägare? I annat fall går det precis lika bra med de färser som finns i frysdisken i butiken. Eller så köper du kött och maler själv! Antingen väljer du att göra korven av endast ett köttslag men det går precis lika bra att blanda. Oavsett vad du väljer finns det gott om recept på egen korv!

Korven ska innehålla ganska mycket fett, omkring 20-25 procent. Självklart kan du göra en magrare korv men fettet hjälper dig att få fram smakerna och när du nu vet exakt vilket fett du har i din produkt kanske det inte gör så mycket med en relativt hög fetthalt? Ju magrare kött du har desto mer fett behöver du in din korv. Se gärna de recept på egen korv som finns, det finns mängder att välja på oavsett hur mycket fett du önskar. Om du inte vill ha i talg eller ister, eller framför allt minska mängden på dessa produkter, kan du tillsätta sidfläsk eller bacon.

I tillägg till själva köttet och fett är kryddor en oerhört viktig beståndsdel. Testa dig fram och tänk på att färska och torkade kryddor smakar olika. Inspireras gärna av recepten på egen korv som finns – här finns smakkombinationer du inte ens visste fanns! Några riktiga favoriter är vitlök, chili, timjan, ramslök och citron. Även salt ska tillsättas och då väljer många att använda sig av nitritsalt då det hjälper smeten att hålla ihop och också ger en fin rödaktig färg till slutprodukten.

Göra egen korv – Måste-ha

En av de produkter du gissningsvis behöver införskaffa innan det är dags för korvproduktion är fjälster, eller korvskinn som det heter på dagligt språk. Detta går att köpa i butikernas köttdiskar men även online såklart. De vanligaste sorterna kommer från gris och får och det man använder för att få fram produkten är tarmarna. Gris används gärna vid tillverkning av tjockare korvar såsom lunchkorv och grillkorv. Får passar smalare korv såsom prinskorv. Om du ställer dig tveksam till användandet av djurtarmar finns det även konstgjorda fjälster men dessa är inte lika enkla att hantera.

Följ recept

När du gör korv de första gångerna rekommenderas att du följer receptet till punkt och pricka. Dels för att få en fin slutprodukt men än viktigare är för hygienen – du vill inte skapa magsjuka genom att behandla köttet på felaktigt sätt. Räkna inte med att din korv kommer att se ut som de du köper i butiken till en början. Tvärtom. Att stoppa korv är en konstart men övning ger färdighet och snart är du proffs! Följ recept, tips och råd så går det bra!

göra egen korv

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!