Lasagne utan bechamelsås

Lasagne är en klassiker som man aldrig får nog av. Förutom att det är fantastiskt gott är det dessutom en bra maträtt att ha i kylskåpet om man blir sugen på rester under kommande dagar eller som matlåda. Lasagne brukar hålla i minst fem dagar i kylskåpet.

De allra flesta har sitt favoritrecept på lasagne från barndomen. Det finns mängder av olika varianter av lasagne. Vill man slippa koka bechamelsås kan man istället göra en blandning av crème fraiche och färskost, vilket också blir riktigt krämigt och gott! Här får ni ett recept på lasagne utan bechamelsås.

Ingredienser
500 g passerade tomater
500 g köttfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 finriven morot
1 köttbuljongtärning
1 msk basilika (färsk eller torkad)
1 paket färskost, vanlig eller smaksatt med exempelvis soltorkade tomater
1 dl crème fraiche
1 paket gratängost
Valfria lasagneplattor
Salt & peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader, alternativt de grader som står på baksidan av paketet.
2. Stek lök och vitlök på medelvärme i en stekpanna, tills löken blivit genomskinlig.
3. Lägg i köttfärsen och bryn i 5-10 minuter. Krydda med salt och peppar.
4. Häll i passerade tomater, tomatpuré, den rivna moroten och buljongtärning. Låt koka ihop under ca 10 minuter. Blanda i basilikan när det är någon minut kvar.
5. Blanda ihop färskost och crème fraiche i en skål.
6. Smöra en medelstor ugnsfast form.
7. Börja med ett tunt lager köttfärssås, lägg på ett lager lasagneplattor och sedan ett lager färskost. Fortsätt varva i ca 4 lager. Det sista lagret av lasagneplattor ska täckas över med färskost. Det är viktigt att alla plattor är väl täckta för att undvika torra kanter. Toppa lasagnen med gratängost.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills lasagnen fått en gyllene yta.

Serveringstillbehör

Servera tillsammans med en klassisk grönsallad. En personlig favorit är att blanda salladskrydda med lite olivolja, som man sedan blandar ihop med isbergssallad, gurka, fetaost och tomat.

Vegetarisk variant

Denna lasagne gör du enkelt om till vegetarisk genom att byta ut köttfärsen. Gör en exakt kopia genom att välja en sojafärs. Vill du undvika köttliknelsen helt och hållet är ett annat alternativ att steka spenat och fetaost istället för köttfärs. Lägg i dessa i steg 3 istället för köttfärs. Ett supergott alternativ!

Övriga ingredienser man kan lägga till

Som i all matlagning är det bara att prova sig fram. Andra klassiska ingredienser man kan lägga till är champinjoner, spenat i köttfärssåsen, zucchini, purjolök och aubergine. Lasagne helt på grönsaker blir dessutom allt mer populärt, då man blandar ihop en god grönsaksröra istället för köttfärssås.

Dryck till lasagne

Det allra mesta går bra att dricka till lasagne. Ett italienskt fylligt rött vin är en klassiker till helgmiddagen, då lasagne förknippas med Italien. Rött vin lyfter fram köttfärssåsen och osten på ett fint sätt. En alkoholfri IPA eller en klassisk cola fungerar minst lika bra under veckodagarna, om man vill ha något annat än vatten till maten.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!