Granne med havet

LES CAVES RICHEMER

I södra Occitanien, intill den stora havslagunen Ètang de Thau och det blå Medelhavet, breder vingårdar ut sig mil efter mil. Jorden är torr, men ljumma vindar blåser hela tiden in från havet och svalkar vinrankorna. Druvorna tas omhand av vinkooperativet Les Caves Richemer och förvandlas till fräscha vita och rosa viner.

Marseillan är en stad i södra Frankrike med både medeltida stadskärna och en kilometerlång sandstrand. Staden ligger invid havslagunen Ètang de Thau med dess omfattande odlingar av ostron och musslor. Mot Medelhavet avgränsas lagunen av den långa landtungan Marseillan Plage som löper mellan städerna Agde och Sète.
Området är ett paradis för skaldjursälskare. På restaurangerna i Marseillan och Agde är pinfärska ostron och musslor i alla storlekar standard på menyn. Trakten är också som gjord för cykelturism. Vägen runt lagunen består av 56 lättcyklade kilometer och bjuder på vyer över såväl havet som vingårdarna som breder ut sig norr om Thau. Dessutom går cykelleden Eurovelo 8, som löper från Cadiz i Spanien till Izmir i Turkiet, längs med Marseillan Plage.

I Marseillan och närbelägna Agde är vinkooperativet Les Caves Richemer i högsta grad när- varande. På inte mindre än fem platser kan man besöka kooperativets anläggningar, var och en med sin egen inriktning. En av dem, La cave du Port, ligger i Marseillans hamn med vacker utsikt över båtarna och havet. Det var här vinmakaren Henri Richet på 1800-talet gjorde sig en förmögenhet i den maritima vinhandeln. Han fick smeknamnet Henri de Richemer, vilket betyder ”rikt hav”. När vinodlare i Agde och Marseillan på 1930-talet
slog sig samman och bildade ett kooperativ fick det namn efter Richemer.

”Det här projektet har löpt i över tjugo år. Vi arbetar hand i hand med odlarna och lär hela tiden av varandra”

Det är torrt och varmt i regionen förklarar han, men vingårdarna kan dra fördel av närheten till havet. Det faller precis lagom mycket regn under vintern för att vinstockarnas rötter ska kunna ha glädje av fukten under den torra sommaren, och den måttliga tillgången på vatten ger mycket aromatiska vita druvor.
Det faktum att druvorna skördas nattetid bidrar också till druvornas fina och välbevarade arom.
i samarbete med vinodlarna håller Les Caves Richemer vingårdarna under noggrann uppsikt, dels för att hålla stockarna friska, dels för att vid behov plantera om dem för att maximera deras potential när det gäller slutresultatet.

− Det här projektet har löpt i över tjugo år. Vi arbetar hand i hand med odlarna och lär hela tiden av varandra. Steg för steg har också hållbar- hetsfrågan integrerats i processen vilket lett till att de allra flesta av våra odlare i dag har en hög grad av miljömedvetande och förståelse för sin roll i ekosystemet, säger Maxime des Longchamps.

− Vår symbol är en sjöhäst. Sjöhästen finns i Ètang de Thau och utgör ett bevis för lagunens exceptionella biologiska mångfald. För oss symboliserar sjöhästen vår strävan att bevara miljön, både på land och i havet.

För den som vill studera hållbar vinodling finns det möjlighet att besöka Domaine de Maraval utanför Agde. Vingården, som ligger bara 500 meter från havet, är på 32 hektar och ett gott exempel på miljömässigt hållbar odling. Ett guidat besök på gården avslutas med vinprovning.
Bara 400 meter från stranden på Marseillan Plage ligger La cave de la Plage. Den imponerande byggnaden ritades 1948 av arkitekten Paul Brés och omfattar utrymmen för vinprovning, målti- der och konserter. Med sitt strategiska läge invid Eurovelo 8 erbjuder La cave de Plage även såväl cykelreparationer som cykeluthyrning.

− I enlighet med vår miljöprofil vill vi uppmuntra gröna transporter, det vill säga cykel. Med cykel kan man enkelt besöka alla våra fem anläggningar och dessutom stränderna, fiskmarknaden i Agde och naturreservatet Bagnas, säger Maxime des Longchamps.

Nära fiskmarknaden i Agde ligger Les Caves Richemers fjärde anläggning, La cave du coeur de ville d’Agde från 1936. Förutom vineri och butik finns här en utställning som ger en god inblick i traktens historia.

− Vår senaste anläggning är La Perle de Thau som ligger inne i själva Marseillan. Den invigdes 2020 och är ett högteknologiskt vineri, berättar Maxime des Longchamps.
Marseillan och Agde har mycket att erbjuda. Men frågan är ändå om inte kombinationen av ostron och musslor från lagunen, fisk från Medelhavet och friska och aromatiska viner från Caves Richemer är det besökaren kommer bära med sig i minnet.

OCCITANIEN – ett språk och ett kök

Marseillan och Agde ligger i regionen Occitanien (på franska Occitanie) i sydvästra Frankrike. Regionen bildades så sent som den 1 januari 2016 genom en sammanslagning av två tidigare regioner − Languedoc-Roussillon och Midi-Pyrénées. Men begreppet Occitanien är betydligt äldre än så. 

Den kulturgeografiska regionen Occitanien är det område där man talar occitanska och sträcker sig från Biscayabukten i väster till de italienska alperna i öster och söderut ner i de spanska Pyrenéerna. Språkets närmaste släkting är katalanskan och skrivna texter på occitanska finns bevarade från 800-talet.

Grapevine tipsar

Exklusivt för den svenska marknaden har Les Caves Richemer tagit fram två viner i samarbete med Hermansson & Co.

Marselan är Marseillans egen blå druva och är en korsning mellan grenache och cabernet sauvignon som gjordes 1962 av det franska jordbruksforskningsinstitutet i just Marseillan. Tanken med korsningen var att skapa en stor druva som gav rejäla skördar. Men resultatet blev en liten druva och därför lades den, trots god motståndskraft mot mjöldagg och ädelröta, åt sidan. Först 1990 återupptäcktes marselan i samband med att vinodlarna började titta på kvalitet snarare än kvantitet. Vinerna blir medelfylliga med djupröd färg, fina tanniner, bäriga och smakrika.

ARC-EN-CIEL ROSE

Klar laxrosa färg. Fruktig doft av röda bär såsom jordgubbar och hallon. Smaken är fräsch och fruktig med inslag av röda bär, färska örter och blodgrapefrukt. Njut som en aperitif eller till rätter av skaldjur, fisk, fågel och sallader. Sockerhalten är ovanligt låg, 1,72 g/l. Pris: 79 kr, (1 000 ml), art. nr 50569 (beställ ningssortimentet)

ARC-EN-CIEL GRAND RÉSERVE

Klar ljusgul färg med gyllene blommig doft med toner av vit persika, päron och citrus. Mjuk och balanserad smak med fräscha inslag av honungsmelon, lime, stenfrukt, mineral och en lätt kryddighet i eftersmaken. Perfekt till vinkokta musslor eller caesarsallad. Pris: 89 kr (1 000 ml), art. nr 78590

Relaterade drycker
Arc-en-Ciel Rosé

I praktisk 1-litersförpackning!

Nr: 5056901, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Arc-en-Ciel Grande Réserve

I praktisk 1-litersflaska!

Nr: 78590, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!