grilla fläskkotlett indirekt

Grilla fläskkotlett indirekt

Fläskkotlett är en populär maträtt som äts flitigt i Sverige. Fläskkotlett kan ätas på olika sätt och tillagas med olika metoder. Den kanske enklaste metoden är att steka kotletten vilket ger den en fin och knaprig yta. Under sommarsäsongen finns dock en annan metod som kan ge kotletten en god smak och härlig konsistens – nämligen att grilla den.


Förbered fläskkotlett inför grillning

Det finns olika sätt att grilla fläskkotlett. Om du har en kotlett med en fettrand bör den snittas innan kotletten åker på grillen. Annars är risken stor att köttet skålar sig. Om den saknar en fettrand från början är risken stor att köttet blir väldigt torrt då det är väldigt magert. Om du har en fläskkotlett utan fettrand är det desto viktigare att du marinerad, penslar med olja eller liknande för att köttet ska bli saftigt och gott. Om du köper en fläskkotlett med fettrand kan den skäras bort i efterhand för den som inte vill äta den. Eftersom fläskkotletter lätt blir torra är det viktigt att inte grilla dem för länge och gärna marinera dem i förväg. Det finns enkla marinader som du kan blanda ihop själv och färdiga marinerad att köpa om du hellre vill ha det. Låt gärna fläskkotletterna marinera över natten eller i några timmar för att smaken från marinaden verkligen ska sätta sig i köttet. Om du inte vill marinera köttet går det även bra att krydda det med valfria kryddor. För att få en så smakrik fläskkotlett som möjligt är det viktigt att salta köttet ordentligt. Annars är det fritt fram att välja dina favoritkryddor. Om din fläskfilé saknar fläskrand är dock risken stor att köttet blir torrt om du endast använder dig av kryddor.


Grilla fläskkotlett

När du väl ska grilla fläskkotletterna är grilltiden lite olika beroende på hur stor kotlett du har. En kotlett på ungefär 2 cm bör grillas ungefär 3 minuter på varje sida men det kan variera. Grilltiden påverkas delvis av kotlettens storlek och delvis av temperaturen på kotletten samt storleken på det eventuella benet. Om du känner dig osäker kan du mäta innertemperaturen i kotletten. Den bör uppnå ungefär 63-65° för att bli genomstekt. Ett smart knep för att undvika att fläskkotletten blir torr är att grilla den indirekt. Vad det innebär är att den läggs på en sida av grillen som inte har glödande kol under sig. Indirekt värme är ett smart sätt att hålla kött och andra tillbehör varma på grillen utan att de ska bli brända eller torra. När det kommer till fläskkotlett är det lämpligt att grilla dem några minuter direkt på den varma sidan av grillen till de har fått en fin yta. Sedan kan de ligga på indirekt värme under några minuter för att säkerställa att de är helt genomstekta utan att riskera att de bränns.


Servering

Grillad fläskkotlett är gott till de mesta. Servera gärna med något typ av fruktigt tillbehör för att lyfta smaken av köttet. Några exempel på tillbehör är lingon, stekta äpplen eller äppelmos.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!