grilla hel bit rostas

Grilla en hel bit rostas

Om du är skicklig på att stycka, kan du få ut styckningsdetaljen rostas från en större rostbiff. En rostas är mörare jämfört med en hel rostbiff. Båda är magra köttbitar som passar utmärkt att använda som stek eller att grilla hel. För att grilla en hel bit rostas följ vår utsökta recept nedan. Komplettera med härliga tillbehör som passar lika bra till sommarens grillfester som till en söndagsmiddag när som helst under året.

Grilla en hel bit rostas

Ingredienser

  • 2 paprikor
  • ½ Zucchini
  • ½ Aubergine
  • 5 sparrisar
  • Ca 20 brysselkål
  • 1 citron
  • En hel rostas (600 – 1000 g)
  • Salt, peppar och färsk koriander
  • Oliv- eller rapsolja


Gör såhär

Skiva grönsakerna. Skär zucchini och aubergine i skivor som är cirka en halv centimeter tjocka. Bryt sedan sparris i två delar och skär paprika i bitar lika stora som de du lägger på smörgåsar. Dela även brysselkål i två eller tre delar, eftersom de kan ta tid att tillaga trots deras lilla storlek.

Lägg alla grönsaker i en bunke, salta och peppra dem. Häll dessutom över en halv dl olja och rör om. Låt stå i ungefär en halvtimme.

För att grilla en hel bit rostas, börja med att salta och peppra runt om köttet och lägg det på indirekt värme på grillen. Om du använder ugn, ställ in temperaturen på medelhög. Rostasen är klar när innertemperaturen når 58 grader, så använd en köttermometer för att få bästa resultat.

Om du saknar en termometer, beräkna tillagningstiden till 70 min per kg vid medelhög värme. Exempel: Om din rostas väger 850 gram, räkna ut 0,85 * 70 = 59,5 min. Kom ihåg att detta inte garanterar den ideala temperaturen och resultatet kan variera.

Om du tillagar rostasen i ugnen, ös steken några gånger under tillagningen för att göra köttet saftigare och minska risken för att ytskiktet bränns.

När köttet når 58 grader, eller tiden du beräknat har gått, ta ut rostasen från grillen eller ugnen. Täck med aluminiumfolie och låt köttet vila i minst en halvtimme.

Såhär serverar du en hel grillad rostas

Du kan äta grillad rostas både kall och varm, och efter att köttet har vilat i 30 minuter är det redo att ätas närsomhelst inom en rimlig tid. Grönsakerna, som i detta recept tillagas först och därför är minst svala, gör hel grillad rostas perfekt för picknick.

Skär rostasen i centimetertjocka skivor och lägg dem i en tätslutande burk om du ska ta med den på picknick. Men skiva inte upp hela biten för långt i förväg, eftersom den då förlorar mycket av sin saftighet.

Förutom den läckra blandningen av grönsaker med pressad citron, passar en syrlig sås utmärkt till köttet. Det spelar ingen roll om du väljer rödvinssås eller tranbärssås. Varför inte prova en asiatisk twist och välja en sötsur sås med het chili? Strö över lite rostade sesamfrön över hela anrättningen för en ny och spännande profil. Servera med ett glas rött vin för att förhöja smakupplevelsen.

Annons:
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!