grilla hel bit rostas

Grillad hel rostas

Från den större rostbiffen kan man, om man är någorlunda bra på att stycka, få styckningsdetaljen rostas. Jämfört med en hel rostbiff så är rostas mörare, men de är bägge magra köttbitar som passar perfekt att använda som stek eller att grilla hel. Här har du ett recept på hel grillad rostas med härliga tillbehör som passar lika bra på sommarens grillfester som till söndagsmiddag närsomhelst på året.

Ingredienser

  • 2 paprikor
  • ½ Zucchini
  • ½ Aubergine
  • 5 sparrisar
  • Ca 20 brysselkål
  • 1 citron
  • En hel rostas (600 – 1000 g)
  • Salt, peppar och färsk koriander
  • Oliv- eller rapsolja


Gör såhär

Skiva grönsakerna. Zucchini och aubergine slantar du i skivor som är ca en halv centimeter. Sparrisarna kan du bryta i två delar och paprika i lika stora bitar som man har på smörgås. Dela brysselkålen i två eller tre delar eftersom de kan ta tid att laga trots att de är små.

Lägg alla grönsaker i en bunke och salta och peppra. Häll över en halv dl olja och rör om. Låt det stå i ungefär en halvtimme.

Salta och peppra din rostas runt om och lägg den på indirekt värme på grillen. Om du använder ugn så sätter du temperaturen på medelhög. Din rostas är klar när innertemperaturen är 58 grader, så du kommer att behöva en köttermometer om du vill lyckas riktigt bra.

Ett möjligt alternativ för dig som saknar en termometer för att steka kött är att beräkna 70 min per kg, med medelhög värme. Exempel: din rostas väger 850 gram. 0,85 * 70 = 59,5 min. Kom dock ihåg att detta inte kommer att garantera den ideala temperaturen och du kan därför förvänta dig ett lite varierat resultat.

Om du bereder din rostas med ugnen så kan du ett par gånger under tiden den är inne ösa steken. Det kommer göra köttet saftigare och minskar risken för att ytskiktet blir bränt på något ställe.

När köttet uppnått 58 grader, eller det har gått så lång tid som du beräknat, så tar du din rostas från grillen/ur ugnen. Lägg över aluminiumfolie och låt köttet vila – minst en halvtimme.


Såhär serverar du grillad rostas

Rostas kan ätas både kallt och varmt, och efter att köttet har fått vila sig trettio minuter så kan det i princip ätas närsomhelst inom rimlig tid. Med grönsakerna, som i det här receptet tillagades först och därför är åtminstone svala, så blir hel grillad rostas perfekt som mat på picknick.

Skär upp centimetertjocka skivor av rostas och lägg ner i en tätslutande burk om den ska tas med på just picknick. Men undvik att skiva upp hela biten alltför långt i förväg eftersom den förlorar en hel del av sin saftighet då.

Förutom den mumsiga mixen av grönsaker med pressad citron över så passar en sås med lite syra perfekt till köttet. Det spelar egentligen ingen roll om du väljer en rödvinssås eller tranbärssås. Eller varför inte prova lite asiatisk touch och välja en sötsur sås med het chili i? Med också lite rostade sesamfrön strödda över hela anrättningen så får det här receptet en helt ny och spännande profil.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!