grilla majskolvar med blast

Grilla majskolvar med blast!

Älskar du också att grilla majskolvar med blast? Få saker hör sommaren till så mycket som en härlig grillkväll med familj eller vänner. Vad är en grillkväll utan alla de goda tillbehören och såserna? När man pratar om tillbehör som majskolv är det nog många som tänker på kokta majskolvar men nu handlar det faktiskt om att grilla hela majskolvar med blasten kvar. Varför man ska göra det? Häng med i artikeln så får du svar!

Färska råvaror för bästa resultat

Givetvis är det främsta skälet till att välja majskolvar med blast att de är färska. Det blir så mycket godare än att köpa de förkokta och vakuum-packade alternativen från grönsakshyllan. Det kan låta krångligt att grilla majskolvar med blasten på istället för att värma upp de förkokta och skalade men faktum är att det är oerhört enkelt. Så här kan du göra på ett enkelt vis:

  • Blötlägg majskolvarna. Cirka i femton minuter. Det gör att lasten inte fattar eld och brinner upp över glödbädden. När blasten är fuktig kommer dessutom majskornen att bli ångkokta.
  • Om du inte vill ha ångkokt majs kan du knyta ihop blasten från flera majskolvar. Skala majskolvarna lite som en banan men låt blasten sitta kvar ovanför och knyt sedan ihop dem ovanför. Det blir smidigt att greppa i och det ser dekorativt ut inför servering.
  • Majskolvar ska inte grillas direkt på grillen, det tenderar att bli alldeles för varmt och brända. Kör istället det klassiska grillknepet med indirekt värme. Man lägger glödbädden på ena sidan av grillen och det man ska grilla på motsatt sida innan man lägger på locket över grillen. Det förvandlar din klotgrill till en ugn samtidigt som du får kolsmak och snygga ränder.
  • Servera majskolvarna med blasten kvar. Dels håller den värmen längre och när den väl ska ätas kan man enkelt vika upp blasten vilken också ger ett bra grepp att hålla i medan man äter.

Självplock av majs är en upplevelse

Om man ska servera majskolv med blast finns inget roligare än att själv ha plockat majskolvarna. Har man barn brukar all typ av självplock vara en uppskattad aktivitet men just majskolvar är en rolig aktivitet. Säsongen för självplock kanske är aningens senare än de allra mest frekventa grillkvällarna. Vanligtvis är det under  sensommaren och tidig höst man plockar majs på fälten. En extra kul grej med majs man plockat själv är dels att man kan garantera ursprunget. Att stötta lokala odlare är också något som är extra fint och bidrar till ett mer hälsosamt och långvarigt jordbruk i Sverige.

Glöm inte tillbehören

Vanligaste tillbehören för majs brukar vara en klick smör och kanske lite örtsalt men det finns oändliga variationer och möjligheter när det kommer till majs. Man kan också variera smakerna med ett gott kryddsmör man gjort själv eller en het och kryddig sås. Ett populärt men lite ovanligt tillbehör är faktiskt riven hårdost, gärna en manchego eller kanske en parmesanost. Passa på att riva på osten medan majskolvarna är varma så den smälter fast och just vid detta tillfälle är det nog en bra idé att ta bort blasten!

grilla majskolvar med blast
Relaterade drycker
Louis Latour Bourgogne Chardonnay

En frisk chardonnay från Bourgogne!

Nr: 7133901, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Adorato Appassionato Organic

Nr: 3517, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer
João Portugal Ramos Alvarinho

Nr: 79909, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!