grillad havskatt

Grillad havskatt

Sugen på att testa något nytt och lära dig hut man tillagar grillad havskatt? Havskatten är en intressant fisk som uppskattas i hela världen. Sportfiskare samlas under lekperioden för att tävla om att dra upp den största havsfisken. Matälskare njuter av att äta en delikat middag med havskatt som huvudingrediens på menyn. Det finns mycket att fascineras av när det gäller denna havsfisk. Många uppskattar dess unika smak, men lockas också av havskattens intressanta levnadssätt och utseende. Ett sätt att tillaga havskatt är genom grillning, som också är otroligt populärt.

Vad vet vi om havskatten?

Havskatten tillhör samma släkte som aborren men det är trots det inte alla som har hört talas om den. Ännu färre vet dessutom att den lever vid vår svenska västkust. Tar man en titt på havsfisken är det lätt att förstå var ifrån den fått sitt ståtliga latinska namn, Anarhchicas lupus. Det är dess enorma huvud och käkar som påminner om vargens, som på latin är lupus. På engelska kallas havskatten för ”wolfcat”, vilket beskriver dess utseende ännu tydligare.

Den har många extra tänder i både under- och överkäken. De behöver dem för att kunna krossa byten som vanligen består av musslor, krabbor, sjöborrar och kräftor. Kattfisken har en enorm kraft i sina käkar, vilket är ytterligare bevis på hur den förtjänat sitt namn. Då det sliter mycket på tänderna att tugga på skaldjur byter de även ut sina tänder en gång om året. I våra vatten blir havskatten sällan över 4 kg tung, men i andra delar av världen kan de väga uppemot 25 kg. Så stora havsfiskar är sällsynta, men fiskare är varsamma med alla exemplar då ett bett kan orsaka stor skada.

Havskatter är ensamlevande större delen av året, med undantag för lekperioden som infaller i november-mars. Liksom många andra fiskar är det hanen som vaktar äggen efter att de befruktats. Vanligast är att havskatten fiskas som bifångst i snurrevar och trål, men det förekommer även att backor används. Lättast att fånga kattfisk är det i närheten av vrak eller klippiga bottnar.

Havskatten på matbordet

I vissa delar av världen är havskatten att betrakta som en delikatess. På våra breddgrader har vi däremot turen att kunna komma över fisken till ett överkomligt pris. Det finns många olika sätt att tillaga havskatt, däribland att steka, koka eller baka den. Ett populärt och välsmakande vis att tillreda havsfisken är även grillning. Det passar oss svenskar som är riktiga grillmästare sommartid.

Till grillfesten blir havskatten en oförglömlig upplevelse och är ett trevligt utbyte mot den traditionella steken. Faktum är att havskatt vanligtvis säljs som kotlett och kallas ibland för kotlettfisk. Dess fettsnåla och mjuka kött beskrivs oftast som en smältande sensation för smaklökarna om den tillagats korrekt. Det faktum att havskatten lever på skaldjur ger den också sin unika smak. Havskatten har därför en tydlig smak av skaldjur som är både unik och spännande. Den som älskar både fisk och skaldjur kommer garanterat att gilla havsfisk.

Att grilla havskatt är också att rekommendera för nybörjaren som aldrig tillagat havskatt tidigare. Det är en spännande process som tillåter kryddning anpassad efter egen smak och ger dig som erfaren kock eller nybörjare ett roligt sätt att uttrycka din kreativitet.

grillad havskatt

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!