grillad laxsida med romsås

Grillad laxsida med romsås, i ny tappning eller traditionell?

Grilla en hel fisk eller en laxsida

Sugen på grillad laxsida med romsås? En del kan tycka att det är lite obehagligt att grilla en så stor bit fisk på en gång. För ärligt talat köper de flesta svenskar numera fisk i portionsförpackning direkt från frysdisken. Alltså är det många som inte vet hur man hanterar en hel firre. Oavsett om du nu beslutat dig för att köra en hel lax eller en halv, det vill säga en laxsida så är standardtipset att grilla i folie. Det blir enklast av så många anledningar men den främsta är nog att rengöringen av grillens galler blir i princip onödig eftersom inget blir smutsigt. Du bränner heller inte fast laxen så att den går sönder när du ska plocka upp den.

Ett annat tips är att först grilla laxen ovanför glödbädden för att sen förflytta den lite undan för undan. Det bidrar till en så kallad indirekt värme vilket med fördel sker under lock och gör att laxen blir både vällagad och saftig.

Köper du en laxsida hos en fiskhandlare eller i en fiskdisk så är den oftast urtagen med alla ben men du kan ändå känna efter och förvissa dig om att de är urplockade. Laxen har ganska kraftiga ben och det är otrevligt att få i munnen under maten. De flesta fiskhandlare brukar vara duktiga matlagare och smakkännare, fråga dem gärna om råd om hur de tycker du ska grilla eller tillaga maten om du är osäker. Ifall du har bråttom med att få ihop en middag eller vill göra det enkelt för dig så säljer nästan alla fiskhandlare eller fiskavdelningar i mataffärerna en stor variation av tillbehör. Det kan vara både olika varianter av klassiska såser som romsås eller dillsås men också kryddblandningar för tillagning eller kanske lite goda vitlöksbröd att ha vid sidan.

Laxen och tillbehören

När du komponerat grillvällens meny är det lika viktigt, om än inte viktigare, vad du serverar för tillbehör. För vissa är det odiskutabelt att till grillad lax serveras nykokt färskpotatis, en klick riktigt smör och romsås. Det är inget fel med det, en tradition som bör hyllas givetvis. Men det är inte heller fel att vara experimentell i köket. Testa bara något så enkelt som att byta ut citronen i laxen till lime, det gör stor skillnad och känns nytt och fräscht.

Men framförallt är det kring tillbehören man kan ta ut svängarna. Potatis i all ära men i det moderna köket kan man med fördel skippa stärkelserika kolhydrater till fördel för grillad spetskål eller en ljummen sommarsallad med linser och bönor. När man tar ut svängarna lite kring huvudtillbehören så hänger oftast såserna med. Alltså tillbehören styr inriktning, går du mot det asiatiska köket och serverar laxen med ris kanske såsen är sojabaserad eller varför inte en het sirachamajonäs. Du kan också hotta upp en klassisk romsås genom att vispa i lite hetta från sweet chilisås eller lite mynta för extra fräschör.

Experiment och nymodigheter i all ära, ibland är det faktiskt det enklaste som är godast. Grillad lax med vanlig nykokt färskpotatis, smör och traditionell romsås.

grillad laxsida med romsås
Relaterade drycker
Tommasi Le Fornaci Rosé

Finns i Systembolagets beställningssortiment!

Nr: 51885, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Black Tower Rosé

Frisk och fruktigt rosévin från Black Tower!

Nr: 5068908, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!