gruyere potatis

Potatis med gruyère

Gruyère är en schweizisk rätt som många förknippar med fondue tack vare att ostens distinkta men inte dominerande smak bevaras väl även när man smälter osten. Osten är också känd för att den kräver att man följer strikta regler vid lagringen av den. Även det minsta avsteget från reglerna resulterar i en ost som inte på långa vägar kan jämföras med hur den blir om reglerna följs.

Men gruyère passar bra i annat än i fondue. Den kan med fördel användas när man bakar matbröd eller gör en ostpaj till exempel. Men osten passar också bra till flera rotfrukter och har du ännu inte provat gruyere potatis så får du här ett mycket enkelt och delikat recept på just det.


Ingredienser

  • Riven gruyère
  • Potatis
  • Smör


Gör såhär

Koka potatisen precis som du skulle göra om du skulle servera vanlig kokt potatis, men avbryt kokningen innan potatisen är färdig. Ungefär halva tiden brukar vara lagom, men huvudsaken är att potatisen inte är genomkokt.

Sätt ugnen på 250 grader.

Häll av vattnet och lägg potatisarna en och en på en skärbräda. Skär snitt i varje potatis på samma sätt som man gör när man lagar hasselbackspotatis, men gör snitten med lite mer mellanrum. Om du vill spara tid och arbete så kan du istället snitta varje potatis som om du istället skulle göra bakad potatis i ugn – alltså två eller tre snitt som korsar varandra mitt på.

Ha en rejäl klick smör på varje snittad potatis och lägg varje potatis därefter på en ugnsplåt. När alla potatisar ligger på plåten så bör smöret ha smält ner i de snitt du gjort, och det är dags att förvandla knölarna till gruyere potatis i ugnen.

Det gör du genom att hälla den rivna osten över potatisen, gärna i riklig mängd, men åtminstone så att varje potatis har ett litet berg av riven ost ovanpå.

När ugnen kommit upp i tillräckligt hög värme så stoppar du in plåten med potatisarna i mitten av ugnen. Efter åtta minuter bör din gruyere potatis vara färdig. Osten har nu smält ner i potatisen och ytan ovanpå har blivit en härlig rostad skorpa. Salta försiktigt ovanpå plåten.


Servering

Gruyere potatis är så gott att det går att äta för sig, men det är framförallt lämpligt som tillbehör till kött eller fisk. Det är också en uppdaterad version av både vanlig kokt potatis och potatismos som till och med de mest matvägrande barn kommer att gilla. Det går utmärkt att ersätta en tidskrävande potatisgratäng med gruyere potatis med lite svartpeppar på.


Variera gruyere potatis

Den här rätten är redan snabb och enkel att laga som det är. Men du kan faktiskt spara ännu mer tid genom att platta till potatisarna med en gaffel istället för att göra noggranna snitt i dem innan du stoppar in dem i ugnen. Resultatet kommer att bli precis lika välsmakande men kanske något mindre elegant.

Om du istället vill göra mos av din potatis så kommer samma mängd gruyere nedrört i moset innan servering göra underverk.

Relaterade drycker
Louis Latour Bourgogne Pinot Noir

Elegant pinot noir från Bourgogne

Nr: 71702, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
S'blendid

Nr: 13056, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Adorato Appassionato

Torrt och fruktigt vitt vin till skaldjur

Nr: 2147, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!