guacamole utan avokado

Guacamole utan avokado

Guacamole utan avokado, går det? Vi är många som är stora fan av guacamole, det finns inte mycket som slår en tacofredag med hemmagjord guac! Många kan inte tänka sig ett liv utan avokado, men det som många också inte vet är att avokado faktiskt är en riktig miljöbov. Den importerade gröna godsaken är väldigt komplicerad då den behöver extrema mängder vatten för odling, samtidigt som den är känslig och hållbarheten inte varar länge. Matsvinnet med avokado är otroligt hög, både för hushåll men också matbutiker.

Många vet nog om känslan när vi lyckats hitta den perfekta avokadon inför kvällen, det händer inte ofta och det är på grund av dessa orsaker som vi nämnt ovan. Det är vanligt förekommande i många hushåll att köpa för många avokados åt gången, du kanske köper 5 stycken i hopp om att äta dem under en veckas tid, när du sen ska äta dem några dagar efter så upptäcker du att de har blivit bruna och slänger hälften.

Så, om du känner att du kan ge upp avokadon och inte är rädd för att prova något nytt och samtidigt vill minska svinnet och bli mer klimatsmart så finns det faktiskt alternativ du kan välja mellan, du kan fortfarande njuta av en god guacamole utan avokado! Det finns olika sätt att få en krämig och smaskig avokadoliknande röra, nästan som originalet. Det gäller bara att hitta ett recept som du tycker är godast!

Våra svenska gröna ärtor kan nämligen vara svaret på substitut för avokado. Även andra ingredienser som exempelvis spenat, gräslök och nötter kan bidra till en riktigt smaklig ”guacamole röra”. Det finns faktiskt flera olika recept där ute för den som vill byta ut avokadon i guacamole. Många gröna kockar har tagit fram många härliga recept för dem som vill skapa närodlade och klimatvänliga alternativ. För att minska matsvinnet så fokuserar gröna kockar på att köpa mat som är närodlad och vill ge kunskap till samhället att köpa råvaror i säsong och hur vi ska tänka mer miljövänligt när det kommer till mat och råvaror.

Det finns tydligen många olika ärtor du kan använda dig av när du vill göra en guacamole utan avokado, en ärta som verkar vara perfekt för detta är bondbönan! Den har även fått namnet nordiska sojabönan och den smakar faktiskt exakt som avokado när den mixas med lök. Det är också ett perfekt alternativ för den som vill odla hemma, om du har en trädgård det vill säga. Den är även väldigt billig i jämförelse med avokado, det blir en win-win både för klimatet och din plånbok!

Så, hur gör du för att få till den perfekta ärtguacamolen? Framförallt är det viktigt att den mixas ordentligt, den ska vara len och slät som en fin röra, med lite vatten och citron blir den exakt samma konsistens som en guacamole! Ibland kan du behöva prova lite olika recept för att hitta just den kombinationen som faller dig bäst i smaken. Ett tips är att lyssna och läsa om alla de gröna kockar vi har i landet och berika dig med deras kunskap.

guacamole utan avokado

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!