hälleflundra kantareller

Hälleflundra kantareller

Hälleflundra är bland den största plattfisken som simmar runt i havets botten tills det blir dags att äta den för oss människor. Det vetenskapliga namnet för fisken är Hippoglossus. Flundran har en längd upp emot 4,5 meter och väger runt 325 kilogram. Den här kan lagas till med så otroligt många tillbehör som förhöjer smaken från fisken. Kantareller är väldigt populärt och den kombinationen är svårslagen! Hur du gör med dem som tillbehör är helt upp till dig. Många väljer att göra kantarellrisotto och andra har potatis med sås till. Kantarellerna smakar som godast om du tar dig en långpromenad på hösten och plockar egna sådana. Likadant med grönsaker, har du så att du kan odla hemma ger det en fräsch smak och ger gott självförtroende att du gjort det mesta ifrån start. Det går även att köpa goda i butik och så även sallad och andra tillbehör.

Tillaga hälleflunda såhär

Mellan 5-10 gram flundra beroende på hur många ni är. Räknat på två till fyra måltider. Den ska ligga i ugn i 15-20 minuter och ha innertemperatur på 48 grader. Den ska saltas och peppras innan du lägger in den i ugnen. Under tiden steker du kantarellerna i hett smör. Riset ska kokas enligt anvisningen på förpackningen och torkas innan du häller på lite olja för att sedan kokas under omrörning tillsammans med en buljong. Rör ned kantarellerna i riset och servera måltiden. Det räcker alltså med 30 minuter för att laga till denna suveräna fest måltid!

Gör såsen såhär;

Ansa kantarellerna ordentligt och finhacka lök och enbär. Medeltemperatur på plattan och stek allting i brynt smör. Häll på lite vin och låt det koka in i kantarellerna. Strö på lite mjöl och rör runt för att sedan hälla i grädde och buljong.

Vill du hellre ha kantarellerna som tillbehör till Hälleflundran och vanlig risotto

Gör såhär

Låt vätskan koka bort ordentligt. Använd pannan du stekt fisken i när du gör kantarellerna, blir som en buljong med god smak från havet. Hacka vitlök fint och häll i en liten klick smör. Stek kantarellerna tills de får en fin färg.


Här kommer ytterligare ett tips på recept;

400 g trattkantareller1

chalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 dl vatten

1 tärning svampbuljon

1 msk viltfond

1,5 dl creme fraich

Salt och peppar

Brynt smör:

Lägg smör i en kastrull och låt de koka på medel hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning, ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft. Smöret blir brynt vid ungefär 125°.

Fisken

Det är en viktigt att du håller koll efter 10 minuter när fisken är perfekt vit och går att en dela i flagor. Den tar mellan 10-15 minuter att göra.

Nu är det endast att prova dig fram med de smaker som faller dig personligen i smaken. Det är en helt underbar rätt som rekommenderas starkt att bjuda vänner eller familj på. Duka fram med finporslin du har där hemma och lägg fram fisken på ett stiligt sätt så är det som att äta den på restaurang! Passa på att njuta av Hälleflundra med kantareller.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!