hälleflundra kantareller

Hälleflundra kantareller

Sökt efter hälleflundra kantareller? Det är du inte ensam om. Om du vill lyxa till det med en god fiskrätt hemma finns det knappast något bättre än en lyxig hälleflundra med kantareller. För dig som inte är bekant med hälleflundra är det en plattfisk som lever i Atlanten. Faktum är att det är den största plattfisken i hela världen. Det anses även vara en riktig delikatess i länder som Norge och Sverige. Man brukar främst använda de feta styckena som sitter vid fenorna. Normalt hittar du inte hälleflundra i vanliga matbutiker utan du måste besöka en delikatessbutik.

Så rensar du en hälleflundra

Du kan antingen göra det enkelt för dig och be fiskhandlaren i butiken att rensa och filéa fisken åt dig. Men om du vill göra det själv finns det hundratals olika sätt att göra det på. Om det är första gången du ska ge dig på ett försök är det enklast att följa en instruktionsvideo. Kom ihåg att använda en väl slipad filékniv som är avsedd för fisk.

Hälleflundran är väldigt rik på protein, vitamin B12, vitamin D och selen. Den har flera stora ben men det är väldigt enkelt att plocka bort dem. Du behöver inte kasta skinnet då det är otroligt gott att använda det i matlagningen.

Hälleflundra kantareller är en högtidlig måltid

Om man blickar tillbaka i tiden har hälleflundran alltid serverats vid speciella tillfällen som bröllop eller dop. Faktum är att det är förbjudet att fiska hälleflundra under vissa perioder i Norge för att man ska bevara mångfalden. Det fanns en period då hälleflundran ansågs utrotningshotad men idag är situationen mer positiv.

Du kan tillaga hälleflundran på många olika sätt. Den kan bland annat ugnsbakas, pocheras, stekas eller grillas. Om du ska servera den ihop med kantareller är det dock vanligast att den ugnsbakas. Då blir den saftig och mör och gifter sig perfekt med skogens guld.

En uppsjö av goda recept

Det finns flertalet goda recept du kan följa om du ska servera hälleflundra kantareller. Dess vita kött är fast och fullt med smak. Du kan till exempel kombinera flundran med en krämig risotto och smörsteka kantareller. Hälleflundran ska bakas på låg värme i ugnen, runt 150 grader brukar vara perfekt. Innan du lägger in fisken i ugnen kan du krydda bitarna på båda sidor och steka hastigt i smör. Då kommer de få en fin och krispig yta. När de fått fin färg lägger du bara över filéerna på en plåt tillsammans med en klick smör. De bör stoppas in i ugnen cirka 15 minuter innan de ska serveras.

Om du vill få din fisk perfekt är det bäst att använda en termometer. Fisken ska ha en innetemperatur på 48-50 grader. Kantarellerna behöver inte så mycket omvårdnad utan de ska bara rensas och skäras i mindre bitar. Sedan smörsteker du dem med salt några minuter tills de har fått en fin färg. Då har du basen till en riktigt god rätt som kommer bli en höjdpunkt när du har en bjudning eller större fest. Det är verkligen en fisk som andas lyx.

hälleflundra kantareller
Relaterade drycker
Eden Valley Chardonnay

Nr: 74634, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Louis Latour Bourgogne Chardonnay

En frisk chardonnay från Bourgogne!

Nr: 7133901, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
João Portugal Ramos Alvarinho

Nr: 79909, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!