hälleflundra med brynt smörsås

Hälleflundra – lyckas med klassikern

Hälleflundran är en av våra allra godaste matfiskar, med ett fast och smakrikt kött. Den simmar på havets botten och är en av de allra största plattfiskar som finns. Du kan laga den med otroligt många olika tillbehör och passar utmärkt som både festmåltid och till vardagen. Här kommer lite information hur du lyckas med denna underbara klassiker.


Tillaga i ugn eller på stekplattan

Du kan antingen steka hälleflundran när den är tinad eller stoppa den i ugnen. Viktigt att tänka på om du vill steka fisken är att ha rikligt med smör och den ska stekas på medeltemperatur. Var inte snål med smör, brynt ska det vara och är då klart för att hällas över fisken. Hälleflundran är klar när dess kärntemperatur är runt 45 grader. Håll den under uppsikt så den inte blir överstekt.


Hälleflundra med brynt smör

4 portioner

Här kommer ett bra recept som tar fram den goda havssmaken i fisken.

Du behöver 400 gram Hälleflundra.

  • 100 g glöjrom
  • 150 g smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 biträttika
  • 3 msk yuzujuice
  • 2 bananschalottenlökar
  • 0,5 dl risvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk salt

Garnering

Skala löken och finhacka den i små bitar. Socker, salt och vinäger blandas och värms så att sockret löses upp. Lagen ska nu hällas över den hackade löken och stå i kylen i 30 min. Fisken ska nu skäras och läggas i tunna skivor. Lägg den i en ugnssäker form och ha ugnen på 150 grader. Fisken ska vara där mellan 10-15 minuter och ha en temperatur omkring 50 grader. Under tiden kan du finstrimla rättikan och lägga dem i iskallt vatten.

Duka fram som du önskar att ha det och lägg fisken på tallrikar med löjrom på sidan av. Strö över lite flingsalt. Du kan fördela rättikan och den picklade löken som du vill ha dem, exempelvis i högar runt om.

Ett annat ljuvligt recept kommer här


Ugnsbakad hälleflundra med örtsmör

Få Hälleflundran att smälta i munnen med detta ljuva recept. Välj ett vitt vin som passar dig i smaken. Örtiga toner med en smak av kräfta och färskpotatis.

Ingredienser Fisken

4 bitar hälleflundrafilé a ca 160 g

4 citronklyftor, olivolja och salt

Örtsmör 125 g

Smör

1 vitlöksklyfta

½ dl finstrimlad

basilika

½ dl hackad körvelsalt

Sallad

Syrlig fänkål

½ msk pressad citronjuice

1 tsk olivoljasalt

Potatis

500 g kokt färskpotatis

½ dl pressad citronjuice

1 msk olivolja

2-3 salladslökar2

00 g kräftstjärtar

Gör såhär

Du ska ställa ugnen på 175 grader och lägga hälleflundran i en ugnsfast form. Salta den ordentligt och ringla över lite olivolja. Du ska nu låta den stå i 10 minuter med kärntemperatur på ungefär 45 grader och kan förbereda potatis och sallad.

Du behöver en matberedare och här ska du alltså lägga finhackad vitlök. Hyvla sedan fänkålen i tunna skivor. Marinera sedan den med juice från citron och strö över salt samt lite olivolja.

Koka potatisen i en kastrull och tillsätt citronjuice och en nya salt. Du ska nu värma potatisen på medeltemperatur och mosa den lätt med en gaffel. Hacka kräftstjärtarna och strimla salladslökarna. Detta är ett recept på fyra portioner och är nu redo att serveras.

Ett tips som får tallriken att se riktigt festlig ut är att lägga fisken ovanpå potatisen och toppa med sallad och en citronklyfta.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!