
Hallon och vit choklad cookies
Sugen på att baka hallon och vit choklad cookies? Det är få saker som gifter sig så bra som hallon och vit choklad tillsammans. Adderar man dessutom en liten hint av citrusfrukter får man en riktigt fräsch smakupplevelse som faller de flesta i smaken.
Denna kombination är en favorit till sommarens många fikor på balkongen eller altanen. Det finns mängder av olika recept med just hallon och vitchoklad. Gör en syrlig kladdkaka, en härlig hallonpaj eller muffins med chokladbitar. Däremot tänkte jag tipsa om ett recept som är perfekt att frysa in. Genom att göra en större batch med kakor kan du enkelt frysa in dessa, och du kommer alltid vara redo för ett oväntat besök.
Hallon och vit choklad cookies
Receptet har fått sin inspiration från klassiska amerikanska chocolate chip cookies, men i en mer somrig variant med smak av hallon. En ljus segmjuk kaka som får en härlig färgklick av hallonen och vit choklad som smälter i munnen.
Recept
Receptet räcker till ca 15 stycken kakor, där storleken är viktig för att hallonen ska få ta plats. Tips är att göra en dubbelsats direkt, dessa kommer garanterat gå åt! Önskar du mer syrlighet rekommenderar jag att du även lägger till citronzest från en citron i receptet. Lägg i detta samtidigt som du lägger i den vita chokladen.
Ingredienser:
100g grovhackad vit choklad
125g färska hallon
175g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
1 ägg, rumstempererat
4,75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
Gör så här:
1. Skölj hallonen och låt torka på hushållspapper medan du förbereder degen.
2. Grovhacka den vita chokladen. Lägg åt sidan.
3. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena.
4. Vispa smör och strösocker till en fluffig smet. Tillsätt ägg och vispa lite till.
5. Häll i de torra ingredienserna i smeten. Arbeta ihop till en deg.
6. Häll i den grovhackade vita chokladen. Arbeta snabbt ihop tills chokladen är jämnt fördelat i degen. OBS: önskar du mer syrlighet, passa på att ha i även lite citronzest i detta steg.
7. Plasta in skålen/bunken med degen och ställ i kylskåpet i 20 minuter.
8. Sätt ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
9. Ta ut degen från kylskåpet. Dela upp degen i ca 15 lika stora bitar. Rulla ihop till bollar. Lägg ca 8 stycken bollar per plåt, tänk på att kakorna kommer flyta ut till kakor. Så var generös med mellanrum – annars får du en enda stor kaka.
10. Tryck ner ca 3 hallon i varje kaka.
11. Grädda i mitten av ugnen i ca 13 minuter.
12. Ta ut plåten och låt kakorna vila i cirka 3 minuter innan du flyttar över dem på galler. Låt dem inte ligga kvar för länge på plåten, då kommer du förlora den härliga segheten i mitten och får en hård kaka.
Extra tips för att lyckas med bakningen
Ett enkelt tips som många missar när de bakar är att ingredienserna ska vara rumstempererade. Är ingredienserna i rumstemperatur kommer de lättare blandas ihop till önskat resultat.
Drycktillbehör till hallon och vit choklad cookies
Dessa fräscha kakor funkar lika bra till kaffet som till saften eller ett glas champagne. Vitt vin eller bubblor med syrligare toner är att rekommendera till dessa kakor.
