Härligt kökshäng

Kreatören Helena Lyth älskar genvägar när hon ska bjuda på middag eller fixa en fest. Laga maten tillsammans med gästerna och servera fördrinken i köket är hennes tips.

Text: Jessica Johansson Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Helena Lyth är kreatören med många strängar på sin lyra. Hon bloggar om inredning, pyssel, mat och högtider, jobbar som stylist och skapar innehåll till olika företag och varumärken.

– Jag brukar säga att jag har svart bälte i högtider, skrattar hon. Förra året gav jag ut en julbok med massor av härliga tips – Julprassel och decembermys.

Men i dag är det sommarstämning hemma hos familjen Lyth. I deras fina funkisvilla i Bromma dukas det ofta upp till spontan bjudmiddag eller mingel med vänner. Det behöver inte alltid vara så planerat menar Helena. Bjud över ett par grannar, några kollegor eller tjejgänget, och laga lite enkla men goda rätter tillsammans i köket.

– Min favorit är plockbrickan. Mitt motto är att den ska vara en fest för ögat, säger Helena.

Hennes tips är att duka upp en stor bricka, eller träskärbräda, maxad med chark, ost, kex, frukt, oliver och nötter.

– Det är härligt med en generös känsla, mycket färg och olika strukturer. När man ser alla godsaker ska det vattnas i munnen. Fingrarna ska inte kunna hålla sig borta från att börja plocka.

Sedan kan du komplettera med två lagade tilltugg, för att det ska bli lite mer matigt, menar Helena. I

I kväll bjuder hon på en pampig plockbricka, smördegssticks med smak av tapenade och en varm ost att dippa i, rädisor fyllda med ostkräm och hemmagjorda chips gjorda av potatisskal.

Pysselproffs som hon är tycker Helena det är viktigt att maten är vacker. Den kan till och med bli en snackis på bjudningen. Rädisorna har hon därför skurit upp så de ser ut som blommor och smördegssnurran med den smälta osten ser ut som en sol med solstrålar.

I kväll dukar Helena upp direkt på sin köksbänk.

– Köket är perfekt för plockmat om man har en köksö man kan samlas kring eller om du vill ha sittande middag, börja med förrätten i köket. Det skapar en avslappnad och skön stämning.

Det behöver inte vara krångligt eller tidsödande att skapa en festlig känsla. Ett av hennes trick är att duka med många olika sorters glas.

– Det ger en festlig stämning och signalerar att middagen kommer bli lång.

Fina servetter kan du göra genom att klippa till fyrkanter av ett gammalt tyg tipsar Helena.

Har du inte hunnit till blomsteraffären, plocka vilda blommor i naturen.

– Kvistar från äppel- eller körsbärsträd blir också jättevackert. Och om du bjuder till sittande middag, gör bordsplaceringskort. Det får gästerna att känna sig extra välkomna. ♦

Så får du till en pampig plockbricka!

Lägg upp chark, korvar och ostar på en stor skärbräda. Oliver, nötter och grönsaker kan du lägga i olika sorters skålar, gärna med fot. Då får du dynamik på din plockbricka. Ett tips är att leta efter små knivar på loppmarknad, toppen till dessertost till exempel, och små sillgafflar för att lägga i skålarna.

Faktaruta

Gör: Författare, kreatör, fotograf och influencer.
Aktuell med: Bloggar om inredning och pyssel. Medverkar i radio och tv med pyssel- och dukningstips.

Relaterade drycker
Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Arc-en-Ciel Rosé

I praktisk 1-litersförpackning!

Nr: 5056901, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

AOP Côtes du Rhône

Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!