Hav & berg i det katalanska köket

I likhet med övriga delar av Medelhavsområdet kännetecknas det katalanska köket av färska grönsaker som tomater, aubergine, paprika, kronärtskocka, lök och vitlök samt av olivolja, baljväxter, svamp och nötter.

I inlandet äts ofta kött och längs kusten fisk, ett möte i mitten resulterar i en alldeles egen katalansk version av surf and turf, mar i muntanya, vilket betyder hav och berg. Rätter som kyckling med hummer (pollastre amb llagosta), kyckling med kräftor (pollastre amb escarmalans) och ris med kött och skaldjur (arròs mar i muntanya) är bara några exempel.

En populär och typisk grönsaksrätt som serveras mellan december och mars är calçots. Det är stora salladslökar som läggs på grillen och får mjukna. De yttre bladen blir brända och tas bort, medan den inre delen av löken doppas i salsa romesco, en sås gjord på röd paprika, mandel, rostad vitlök och olivolja.

När de sjöfarande fenicierna anlände till den Iberiska halvön cirka 1 100 f Kr möttes de av mängder av kaniner, varför de döpte landet till Ishaphan som betyder hyraxarnas ö. Hyraxar är ett däggdjur som finns i Afrika och Mellanöstern och som fenicierna tydligen ansåg liknade de kaniner som fanns på den nya kusten. Romarna latiniserade senare namnet till Hispania, vilket på spanska blev España. Kanin lagas över hela Spanien och i Katalonien kombi- neras köttet ofta med frukt, exempelvis katrinplommon eller päron.

Bland kryddorna dominerar vitlök och paprikapulver. Aioli tillverkad av vitlök, salt och olivolja samt lite rivet bröd serveras som tillbehör till många rätter. Paprikapulvret, pimentón, görs av mogen röd paprika som torkats och malts och kryddan får ge smak och färg åt korvar, gryträtter och soppor.

Den kanske mest kända rätten från Katalonien är efterrätten crema catalana, en lokal variant av crème brûlée, som är smaksatt med kanel och apelsin.

Relaterade drycker
MZ Raval by Måns Zelmerlöw

Ekologisk nyhet från DO Terra Alta!

Nr: 52958, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer
Hola MZ Cava Rosé by Måns Zelmerlöw

Nu lanserar artisten en bubblande rosa dröm!

Nr: 5531501, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

En ekologisk cava signerad Måns Zelmerlöw!

Nr: 50260, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!