
Hel kyckling i ugn med ris
Du kanske tror att det är svårt att tillaga en hel kyckling i ugn, men det är det faktiskt inte alls. En hel kyckling är en perfekt middag när ni är många runt bordet. Kycklingen sköter sig helt själv i ugnen och köttet blir smakrikt och saftigt. Du kan krydda kycklingen helt efter tycke och smak. En klassiker är att servera en hel kyckling i ugn med ris och currysås men prova gärna att krydda med vitlök, timjan och citron också. Eller varför inte med lite paprikapulver, spiskummin och chilipulver?
En hel kyckling
En stor fördel med att bjuda på en helstekt kyckling är att alla kan få sin favoritdel. Någon tycker att filéerna är det bästa på kycklingen medan någon annan kanske tycker att det är gott att äta klubborna. När du tillagar en hel kyckling kommer du att få ut två filéer, två lårfiléer, två lårklubbor, två mindre klubbor och två vingar. Det kommer med andra ord finnas något för alla.
En annan fördel med att tillaga en hel kyckling är att det ofta är mycket billigare att köpa en hel kyckling än att köpa styckdetaljer. När du ändå ska tillaga en hel kyckling i ugnen kan du passa på att tillaga två kycklingar på en gång. Den ena kycklingen blir dagens middag och den andra låter du svalna och sedan plockar du isär den. Köttet kan du sedan antingen frysa eller lägga ner i matlådor och ta med dig till jobbet. Skrovet som blir kvar kan du koka en god buljong på.
Hur lång tid tar det att tillaga en kyckling i ugnen?
Det beror förstås på hur stor kycklingen är och vilken temperatur din ugn har, men räkna med att det tar ungefär en timme. En kyckling ska vara helt genomstekt. För att veta exakt när kycklingen är klar är det bra att använda en stektermometer. Tänk på att sticka in termometern där kycklingen är som störst. Du kan också sticka lite i kycklingen med en gaffel eller en kniv. Är köttsaften som rinner ut genomskinlig är kycklingen klar. Lägg gärna kycklingen på ett galler innan du ställer in den i ugnen. Då kommer den varma luften åt runt hela kycklingen och kycklingen tillagas mer jämnt. Ställ en ugnsfast form under kycklingen. Köttsaften som kommer att droppa från kycklingen ner i formen använder du sedan för att göra en god sås.
Hel kyckling i ugn med ris
Ris och kyckling är en god kombination och riktigt populärt brukar det vara att servera en currysås till. Fräs först curry i lite olja i en kastrull. Då blommar alla smakerna ut ordentligt. Spä sedan med buljong, grädde och köttsaften som du fångat upp i ugnsformen från kycklingen. Smaka av med salt och peppar. Självklart ska du också servera någon grönsak till kyckling, riset och currysåsen. Kokta ärtor passar bra till men du ka också servera en fräsch sallad eller en tomatsallad med lite rödlök och oliver. En vinägrett är förstås aldrig fel att bjuda till salladen!