3 recept – hel sötpotatis i ugn

Sötpotatis är ljuvligt gott och går att variera i all oändlighet. Förutom sin söta smak och fina färg gör den även gott för din hälsa då den är rik på vitaminer och mineraler. Sötpotatisen är dessutom väldigt enkel att tillaga genom att exempelvis bara skjutsa in den i ugnen. Det krävs knappt några förberedelser och medan potatisen bakas kan du bara slappa. Här kommer tre recept på hel sötpotatis i ugn.

Recept 1 – Sötpotatis med smör och salt

Detta är det absolut enklaste receptet som kräver minimal förberedelse. Perfekt att ha som tillbehör till köttet.

Ingredienser:

  • Smör
  • Salt
  • Olja
  • En hel sötpotatis

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C

Stick hål i sötpotatisen med hjälp av en gaffel eller kniv. Men var försiktig då sötpotatis är väldigt hård när den inte är tillagad. Pensla skalet med lite olja av eget val.

Potatisen ska bakas i mitten av ugnen i ungefär 1 timme-1 timme och 20 minuter, beroende på hur stor den är.

När sötpotatisen har bakats klart skär du upp den på mitten och fyller den med en rejäl klick smör och toppar sedan med salt.

Recept 2 – Sötpotatis med kycklingröra och rosmarin

Mmm det här receptet går inte av för hackor och det är dessutom lätt att tillaga även för dig som inte står i köket så ofta.

Ingredienser:

  • En kycklingfilé
  • En hel sötpotatis
  • 1 dl Créme fraiche
  • Bladspenat
  • Salt
  • Peppar
  • Rosmarin

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C

Precis som i föregående recept sticker du några hål i sötpotatisen och penslar den sedan med olja av valfri sort. Låt sedan sötpotatisen bakas i mitten av ugnen i ungefär 1 timme -1 timme och 20 minuter även denna gång.

Medan sötpotatisen bakas kan du göra kycklingröran. Börja med att steka kycklingfilén tillsammans med salt, peppar och lite rosmarin. Skär den sedan i små bitar.

Vänd ner créme fraiche och hackad bladspenat i en bunke. Tillsätt den skurna kycklingen. Krydda till röran vid behov.

När sötpotatisen har bakats klart skär du upp den på mitten och fyller den med kycklingröran.

Recept 3 – Sötpotatis med fetaost röra

Ingredienser:

  • En hel sötpotatis
  • Salt
  • Peppar
  • Fetaost
  • Persilja eller basilika
  • En matsked olja av eget val

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C

Stick hål i sötpotatisen med hjälp av en gaffel eller kniv. Pensla skalet med lite olja av eget val.

Baka potatisen i mitten av ugnen i ungefär 1 timme-1 timme och 20 minuter, beroende på hur stor den är.

Medan sötpotatisen bakas smular du 150 gram fetaost och häller ner i en bunke. Finhacka persilja eller basilika beroende på vad du tycker om och i den mängd du föredrar- ju mer desto starkare smak. Blanda örten med fetaosten och tillsätt en matsked olja. Krydda med salt och peppar och smaka av.

Öppna upp sötpotatisen med hjälp av en kniv och fyll den sedan med röran. Dekorera med ett helt basilika- eller persiljeblad.

Till din sötpotatis är det alltid gott med en fräsch sallad gjord på dina favoritgrönsaker.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!