helstekt biff med kappa

Helstekt biff med kappa – en extra smakdimension

Funderar du på hur du lagar helstekt biff med kappa? Att tillaga mat med bra råvaror är en fantastisk upplevelse, bra råvaror innehåller mycket goda smaker och gör att måltiden blir en trevligare upplevelse. I tider som dessa där köttkonsumtionens överlevnad diskuteras på nästan daglig basis gäller det att tänka rätt när man äter kött. Givetvis är kött en otrolig råvara som är både nyttig (i lagom mängd) och otroligt gott. Men numera kräver köttkonsumtion lite mer eftertanke, att välja ett kött med bra ursprung och från en etiskt fastställd produktion är A och O. Välj sedan ett kött med kvalitet och bra egenskaper för ett magnifikt resultat. En biffrad med kappa kombinerar egenskaper från de bästa av världar; det möra och smakrika nötköttet kombinerat med en smakgivande kappa av fett som får vara kvar under tillagningen för extra skjuts i smakväg.

Hur tillagar jag helstekt biff med kappa?

Det finns givetvis många olika tillvägagångssätt när man ska tillaga biff med eller utan kappa. En bra riktlinje för att beräkna portionsstorlek är omkring 120-150 gram per person, om det är med ben så ökar du portionsstorleken med ca 50-75 gram per person.

När det gäller kappan är det många som knorrar lite på sig och tycker att det verkar äckligt. Faktum är att det ger köttet en unik extra smakdimension, under tillagningen smälter fettet och skänker en extra saftighet till köttet vilket bidrar till en djupare smakupplevelse. Det viktiga är att man låter kappan vara kvar under tillagningen. Om man skär bort den inför servering eller inte är upp till dig som kock. Om man äter den eller inte är upp till matgästen, men även fettbiten är god och innehåller mycket smak.

Man rekommenderar en innertemperatur på 55-65° när det kommer till helstekt biff, tänk på att temperaturen stiger även efter tillagningen så ha det med i beräkningen. För ett optimalt tillagat kött bör man låta det vila i ungefär en kvart efter tillagning. Därefter kan man skiva upp biffen för servering.

Hur väljer jag den perfekta biffen?

Dels handlar det om att välja ett kvalitativt kött, det kan man göra utifrån ett etiskt perspektiv med hållbar produktion och så vidare men när det handlar om smaker och kvalitet på köttet så finns det andra aspekter att ta hänsyn till. Att en bra biff bör ha en marmorering av fett är nästan lika allmänt känt som att lönen kommer den 25:e. Anledningen till det är att fettet smälter vid upphettning vilket ger extra smak åt fibrerna i köttet. Det behöver dock inte vara ett krav att köttet är marmorerat, du kan få nog så mycket smak och mört kött även utan fettmarmorering.

När man handlar i butik är det vanligast idag att man köper biff på skiva med bortskuren fettkappa och ben. En del välsorterade butiker erbjuder båda delarna i sina köttdiskar men hos de allra flesta kan man beställa. Det är en extra dimension i smakväg att tillaga helstekt biff med kappa och ben.

För dig som vill bjuda på en dekorativ uppdukning kan det vara på sin plats att tillaga biffen hel och inte i skivor. Det blir extra festligt om du som kock skivar köttet inför dina gäster vid middagsbordet.

helstekt biff med kappa
Relaterade drycker
Lyngrove Collection Pinotage

Nr: 1549501, Rött vin ,

Läs mer
The Black Shiraz

Generöst och smakrikt vin med smak av björnbär, plommon och kryddor.

Nr: 6131, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Côtes du Rhône Blanc Grand Veneur Organic Reserve

Finns i Systembolagets beställningssortiment!

Nr: 7434401, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!