Helstekt kyckling i gryta i ugn

Helstekt kyckling i gryta i ugn

Vill du lära dig laga helstekt kyckling i gryta i ugn? Kyckling kan kännas som vardagsmat och den blir lätt torr och tråkig om den tillagas på fel sätt. Men kyckling är en fantastisk produkt som kan bli riktigt lyxig om du till exempel väljer att tillaga den i en gryta i ugnen. Kyckling är också ett väldigt smart val ur klimatsynpunkt, det är dessutom fettsnålt samtidigt som det är ett fullvärdigt protein. Att tillaga en hel kyckling i en gryta i ugnen gör kycklingen extra saftig eftersom all sky sugs in i kycklingsköttet istället för att avdunsta i ugnen. Aldrig mera torr och trist kyckling!

Helstekt kyckling i gryta i ugn – preppa din kyckling

Hel kyckling är enklare att tillaga än vad man kanske tror. Att exempelvis använda en lergryta i ugnen gör att kycklingen blir sådär mör och saftig som vi vill ha den. Välj en svensk kyckling, gärna ekologisk, ur både miljösynpunkt och kvalitetsaspekt. Innan du lägger den i grytan kan du välja att fylla kycklingen med exempelvis ett kryddsmör eller olika färska kryddor eller varför inte grönsaker? Gör du ett kryddsmör är ett bra tips att göra några snitt i skinnet där du sedan trycker in smöret. Detta gör att kycklingen tar åt sig av smakerna i smöret bättre. Inuti kycklingen kan du lägga lök, vitlök, apelsinskal, chili, citron, för att bara nämna några tips. Möjligheterna är oändliga då kyckling är en tacksam produkt som lätt tar till sig olika smaker. Pensla gärna kycklingen med smör eller soya innan du sätter in den i ugnen så blir skinnet också lite extra krispigt.

Använd en termometer!

När du fyllt din kyckling och lagt ner den i din gryta rekommenderar vi startkt att du även använder dig av en termometer. Kyckling är ett känsligt livsmedel och måste bli helt tillagat innan den serveras. Med en termometer kan du mäta innertemperaturen och kan vara helt säker på när din kyckling är klar. Stoppa termometern intill benet. Kycklingen är klar när innnertemperaturen är på 82 grader.

In i ugnen

Börja med att ugnsteka kycklingen i grytan på lite högre värme, 200 grader i varmluftsugn eller 225 grader  i vanlig ugn,  i 20 minuter. Grytan ska stå i den nedre delen av ugnen. Efter 20 minuter sänker du värmen till 150 grader i varmluftsugn (175 grader i vanlig ugn) och låter kycklingen stå i ca 1,5 timme. Du kan med fördel ösa kycklingen med skyn som blir efter ett tag, med jämna mellanrum under denna tid. Håll koll på termometern och  när den visar 82 grader kan du ta ut din kyckling ur ugnen.

Dags att servera!

Kycklingen är nu sådär mör och saftig som vi vill ha den, med ett krispigt skinn och smak av vad du än valde att fylla din kyckling med.  Som tillbehör passar till exempel en god citron- och timjandressing elller varför inte en frisk fänkålssallad. Som kolhydrat kan du välja ris, klyftpotatis eller vårens primörer som också passar utmärkt till, tilsammans meed ett fräscht citron- och rosmarinsmör.

Att tänka på när du hanterar kyckling

Kyckling är ett känsligt livsmedel och du behöver vara mycket noga med hygienen när du hanterar den. Tvätta alltid händerna noga innan du börjar tillagningen och alltid direkt när du hanterat den. Diska knivar och skärbräda noga efteråt för att hindra bakterier.

Helstekt kyckling i gryta i ugn

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!